CE: Solidaritatea UE va avea de suferit dacă vaccinuri chinezeşti sau ruseşti nu sunt aprobate
Externe 5 martie 2021, 19:47 | 1448

Uniunea Europeană ezită să includă vaccinul Sputnik V în planul său de vaccinare. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pe teme de sănătate publică a confirmat că statele membre fac un efort comun, iar modificări în planul de vaccinare pot apărea oricând.

Portofoliul este acum format din trei companii, care au avut undă verde de la Agenția Europeană a Medicamentului, ceea ce înseamnă că siguranța și eficacitatea vaccinurilor a fost verificată. Aceste trei companii sunt acum în proces de a produce aproximativ 1,5 miliarde de doze, a precizat purtătorul de cuvânt șef al Comisiei. El a făcut o completare și a spus că geopolitica nu are nimic de a face cu adoptarea unui vaccin. Pe de altă parte, solidaritatea Uniunii Europene va avea de suferit dacă ţări din blocul comunitar vor alege vaccinuri anti-COVID-19 chinezeşti sau ruseşti, care nu au fost încă aprobate pe teritoriul Uniunii Europene.

STEFAN DE KEERSMAECKER, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "În ceea ce privește vaccinul înafara portofoliului nostru, statele membre pot lua decizii diferite, dar noi am insistat întotdeauna pentru a controla eficiența și siguranța vaccinurilor, așadar, pentru procesul important al verificării din partea Agenției Europene a Medicamentului."

Vaccinul rusesc Sputnik a fost deja aprobat sau este în curs de evaluare pentru a fi aprobat în trei dintre statele din estul Uniunii Europene - Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă - în condiţiile în care unele întârzieri pun în pericol programele de vaccinare în spațiul comunitar.

KIRILL DMITRIEV, şeful Fondului pentru investiţii directe din Rusia: "Am solicitat aprobarea Agenției Europene a Medicamentului. Lucrăm foarte strâns împreună și sperăm că revizuirea va începe în curând. Vedem că există lobby-uri farmaceutice mari care încearcă să împiedice Sputnik V să ajungă în Europa și vrem să potolim acest proces. Nu vom juca un rol imens în Europa. Tot ce putem face pentru moment este să oferim 50 de milioane de doze."

Pe de altă parte, Comisia Europeană a anunţat joi că la ora actuală nu sunt discuţii în curs cu privire la achiziţionarea vaccinului rusesc Sputnik. Preşedintele polonez Andrzej Duda a discutat de asemenea cu liderul chinez Xi Jinping în legătură cu achiziţionarea de doze de vaccin chinezesc împotriva COVID-19, chiar dacă ministrul polonez al sănătăţii a declarat miercuri că nu recomandă, deocamdată, acest vaccin din cauza datelor insuficiente.

Opinia ta contează. Comentează!