Treziţi la miezul nopţii de bubuituri
Social 9 mai 2018, 20:37 | 9093

Locuitorii capitalei au avut parte noaptea trecută de o surpriză mai puţin plăcută. Sunete asurzitoare de focuri de artificii şi difuzoare de zeci de mii de waţi, date la maximum, i-au trezit pe oameni la miezul nopţii. Show-ul pirotehnic, care i-a băgat în sperieţi chiar şi pe locuitorii suburbiilor, a durat aproape 20 de minute. Mulţi spun că au avut impresia că a început războiul. De fapt, Igor Dodon, membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor au sărbătorit capitularea Germaniei naziste în mai 1945.

Focurile de artificii au fost doar sfârşitul unui concert care a durat şase ore şi a fost organizat de Partidul Socialiştilor sub patronajul lui Igor Dodon. Pe scena amplasată în Piaţa Marii Adunări Naţionale scria falnic "Deni Pobedî" şi "Ziua Victoriei", iar prezentatorii au avut grijă să explice de ce sărbătoarea e organizată pe 8 mai, şi nu pe 9, ca de obicei.

Oamenilor aflați în centrul capitalei li s-a spus că "victoria" a venit pe 8 mai, la ora 23, atunci când Germania nazistă a semnat capitularea, dar nu a urmat și precizarea că, de fapt, Piața Marii Adunări Naționale a trecut astăzi în folosinţa Partidului Democrat pentru un alt concert.

Cum în Republica Moldova ora central-europeană "23" înseamnă "24", focurile de artificii au fost lansate anume la miezul nopţii, atunci când cei mai mulți locuitori ai Chișinăului dormeau.

Locuitorii din cel puţin patru sectoare ale capitalei: Centru, Râşcani, Botanica şi Buiucani s-au indignat pe reţelele de socializate că show-ul pirotehnic de noaptea trecută i-a trezit din somn. Oamenii spun că bubuiturile provocate de artificii păreau explozii de război.

Precizăm că, potrivit legii, este interzisă utilizarea articolelor pirotehnice între orele 22.00 și 07.00 dimineaţa, cu excepția sărbătorilor internaționale sau a celor naționale. Cum show-ul pirotehnic a avut loc în noaptea de 8 spre 9 mai, am încercat să obţinem explicaţii de la Partidul Socialiştilor, organizatorul evenimentului. Ofiţerul de presă al formaţiunii, Irina Astahova, nu ne-a răspuns însă la telefon. Am fi vrut să aflăm şi cât au costat artificiile lansate timp de 20 de minute, dar reprezenanţii PSRM au anunţat deja că nu vor oferi nicio informaţie până la publicarea rapoartelor financiare ale partidului. Mai mult, purtătorul de cuvânt al lui Dodon a spus că artiştii ruşi care au cântat aseară în piaţă ar fi făcut-o absolut gratuit la rugămintea șefului statului. Cei doi interpreţi de la Moscova, care au urcat pe scenă, Denis Maidanov şi Oleg Gazmanov, s-au simţit ca... "acasă".

De la eveniment n-a lipsit candidatul socialiştilor pentru Primăria capitalei, Ion Ceban, şi Igor Dodon. Șapte veterani au primit de la cel din urmă "Ordinul Republicii". "Trăiască armata sovietică! Trăiască Stalin!", a exclamat unul dintre cei decorați.

Şirul concertelor organizate de formațiuni politice continuă astăzi cu unul organizat de PD, iar sâmbătă va avea loc cel pus la cale de Partidul Şor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie