Într-un comunicat plasat pe site-ul Avocatul Poporului, se arată că Mihail Cotorobai i-a comunicat prim-ministrului Ion Chicu despre intenția unui număr impunător de medici de a depune cereri de demisie ”din cauza lipsei echipamentului de protecție”.

COMUNICATUL AVOCATULUI POPORULUI/sursa: ombudsman.md

Semnalele i-au fost transmise Ombudsmanului săptămâna curentă de către reprezentanții mai multor instituții medico-sanitare publice. Mihail Cotorobai accentuează că informațiile au parvenit nu doar din instituțiile medico-sanitare publice, care asigură tratamentul și diagnosticarea cetățenilor infectați sau suspecți de COVID-19, dar și de la personalul medical din alte instituții medico-sanitare publice (inclusiv raionale), care consideră că nu este suficient protejat pentru eventuale intervenții medicale cu implicarea acestei categorii de pacienți.

Mihail Cotorobai consideră că există pericolul ca mai mulți medici să-și dea demisia în perioada stării de urgență, din cauza lipsei unui echipament adecvat. Potrivit lui Cotorobai, concedierile în masă ale personalului medical ar putea conduce la un colaps al sistemului de sănătate. Avocatul Poporului solicită autorităților să identifice de urgență fonduri suplimentare pentru asigurarea protecției lucrătorilor medicali de contaminare cu COVID-19. Ulterior, a apărut reacția Ministerului Sănătății.

COMUNICATUL MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII

Pentru a afla dacă într-adevăr există o astfel de problemă, am solicitat detalii Avocatului Poporului ca să putem interveni imediat, dacă este cazul. Ni s-a spus că informația a fost obținută de la persoane anonime și s-au indicat două unități spitalicești care, în realitate, dispun de echipamentul necesar și conducerea acestora nu a venit până la această etapă cu solicitări de suplimentare cu echipamente și medicamente. Instituțiile medicale, în mod special, cele implicate în combaterea virusului COVID-19, dispun de echipamentul tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical.

În comunicat se mai arată că pentru elucidarea informațiilor prezentate de către Avocatul Poporului, Ministerul Sănătății a solicitat suplimentar verificarea în comun a datelor prezentate, astfel încât, societatea să fie informată corect și cu date verificate.