Moldoveni sclavi în Franța; Rețeaua a făcut trafic de migranți, înregistrând cu documente false lucrători din RM
Social 25 februarie 2021, 19:50 | 2156

Sute de moldoveni au fost exploatați mai bine de cinci ani pe șantierele de construcție din Franța de către un grup criminal condus de un român. O anchetă efectuată de Poliția Franceză, Poliția Română și cea din Republica Moldova a dus la anihilarea rețelei criminale, din care făceau parte și moldoveni. Au fost făcute 38 de arestări. Am reușit să vorbim la telefon cu procurorul Sergiu Russu, aflat în prezent în Franța, și care coordonează operațiunea din partea țării noastre.

Rețeaua a făcut trafic de migranți, înregistrând cu documente false lucrători din Republica Moldova, care erau exploatați în construcții. Pașapoartele valabile erau păstrate drept garanție de către membrii rețelei. Ancheta în acest caz a început în 2018, când ofițerii din Franța au interceptat o dubă care transporta zece migranți, potrivit Europol. Erau cetățeni moldoveni, iar unii dintre ei aveau cărți de identitate românești contrafăcute. Timp de cinci ani, grupul infracțional, condus de un cetățean român care locuia în Franța, a traficat cel puțin 200 de moldoveni care au fost exploatați în construcții. Au fost efectuate raiduri simultane în Franța, România și Republica Moldova, în 51 de locații, dintre care 20 - în Moldova. Au fost făcute 38 de arestări: 28 - în Franța, 3 - în România și 7 - în Moldova. Cei șapte reținuți erau membri ai trei grupări criminale de pe teritoriul țării noastre.

SERGIU RUSSU, șeful Combaterea traficului de ființe umane: "Un grup se ocupa de transportarea victimelor, altele două se ocupau de falsificarea actelor românești. Aceste grupuri transmiteau actele prin intermediul transportatorilor, care aduceau victimele în Franța, și apoi le transportau în diferite regiuni la indicația capului acestei grupări criminale."

O bună parte dintre moldovenii traficați aveau un nivel scăzut de educație și, prin urmare, erau mai vulnerabili la exploatare. Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi.

SERGIU RUSSU, șeful Combaterea traficului de ființe umane: "Unele victime au primit permis de ședere pentru treizeci de zile, deoarece perioada generală, de trei luni, a fost demult depășită, și autoritățile din Franța le-au eliberat permise de ședere pe perioada anchetei."

Victimelor li s-a explicat că pot înainta acțiuni civile împotriva celor care i-au ținut în sclavie.

SERGIU RUSSU, șeful Combaterea traficului de ființe umane: "Acțiuni civile care se vor solda cu recuperarea acelor surse financiare și prejudicii morale pe care le-au avut de suferit în urma fapte infracționale."

Suspecții au spălat peste 14 milioane de euro prin intermediul a opt companii, majoritatea cu sediul în Franța. Din partea Moldovei, operațiunea a fost efectuată de Secția combaterea traficului de ființe umane a Procuraturii Generale în comun cu Centrul pentru combaterea traficului de persoane.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie