Image-Description
Șor, acuzat că instigă la ură și violență; ONG-urile din domeniul drepturilor omului: „NU poate fi lăsat nesancționat”
Politic 24 iulie 2018, 11:43 | 10466

Organizațiile neguvernamentale din domeniul drepturilor omului condamnă dur discursul de ură și amenințările făcute de Ilan Șor, primarul orașului Orhei și președintele partidului politic „Şor”, la adresa jurnaliștilor și a unor oponenți politici.

„Acest comportament este incompatibil cu democrația, instigă la ură și violență. El nu poate fi lăsat nesancționat de către autorități”, se arată într-o declarație semnată de cele mai importante ONG-uri din domeniu.

La 20 iulie, în cadrul unui eveniment organizat de partidul ”Șor”, mai mulți simpatizanți ai lui Ilan Șor au protestat în municipiul Chișinău la sediile a două partide politice în legătură cu pretinsa închidere a magazinelor sociale.

În discursul adresat simpatizanților săi, Ilan Șor a venit cu amenințări în adresa jurnaliștilor și liderilor a două partide politice de opoziție.

Acesta a declarat următoarele:

«Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяи. Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»;

Вы - негодяи и твари, и мы вас задушим!»;

«Они, я не побоюсь этого слова, животные и мы их накажем»;

«Запомнитe, мы вас будем ждать везде: у дома, в темных переулках и соседям расскажем, кто вы такие на самом деле».;

«Замочим их в сортире»; «Закатаем в асфальт»;

«Мы будем их давить как последних мышей под плинтус, чтобы эти твари прятались от нас».

„Considerăm că aceste declarații depășesc limitele garantate de libertatea de exprimare, deoarece amenințările publice cu răfuială fizică și vătămare corporală făcute de un politician sunt inadmisibile într-o societate democratică. Acest discurs se întemeiază pe intoleranța, care are la bază viziunile politice și reprezintă un discurs de ură, care este inacceptabil într-o societate democratică. Autoritățile trebuie să prevină și să sancționeze astfel de comportamente”, consideră reprezentanții societății civile.

În acest context, ONG-urile din domeniul drepturilor omului se solidarizează cu organizațiile de media care au condamnat afirmațiile cu caracter amenințător la adresa jurnaliștilor făcute de Ilan Șor.

Totodată, solicită Procuraturii Generale să investigheze aceste declarații sub aspectul incitării la ură.

„Chemăm organele de drept, autoritățile publice și cele electorale, să întreprindă toate măsurile necesare în vederea prevenirii și stopării discursului de ură, care, în perspectiva campaniilor electorale, pot deveni extrem de periculos pentru societate”, se spune în declarație.

De asemenea, poliția este îndemnată să asigure exercitarea dreptului la libertatea de exprimare și să nu permită acte de violență fizică și verbală în adresa protestatarilor sau de către protestatari.

„Chemăm partidele politice, liderii, reprezentanții și simpatizanții acestora să respecte normele democratice și decența discursului public, păstrându-l în limitele acceptate de democrație și demnitatea umană”, se mai spune în declarația semnată de Amnesty International Moldova, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Promo-LEX, RCTV Memoria și Centrul de Informații GENDERDOC-M.

Opinia ta contează. Comentează!