Ritual în joia mare a catolicilor
Externe 30 martie 2018, 17:17 | 1263

Catolicii au sărbătorit ieri Joia Mare dinaintea Paștelui. Tradițional, Papa Francisc a mers la o închisoare din Roma, unde a spălat și sărutat picioarele a 12 deținuți. Printre ei s-a numărat și un bărbat originar din Republica Moldova. Gestul suveranului pontif este un simbol al smereniei, după exemplul Mântuitorului.

În joia care precede Paştele catolic, Papa Francisc a oficiat o slujbă într-o închisoare pentru bărbați, situată în capitala Italiei. În timpul ceremoniei religioase, suveranul pontif a îndeplinit ritualul umilinţei. Papa a îngenuncheat în fața a 12 deținuți, originari din șapte țări, și le-a spălat picioarele, apoi le-a șters și sărutat. Printre ei, s-a numărat și un moldovean.

Dintre cei 12 pușcăriași, opt sunt catolici, doi - musulmani, unul - ortodox și unul - budist. Simbol al curăţeniei şi smereniei, ritualul suveranului pontif face trimitere la un gest similar făcut de Iisus Hristos în faţa apostolilor săi, în seara dinaintea Răstignirii.

În anii precedenți, Papa Francisc a îndeplinit acest ritual din Joia Mare la un azil de bătrâni, dar și într-o cantină a săracilor. Pentru creștinii catolici, astăzi este Vinerea Mare, iar Paștele va fi pe 1 aprilie, când ortodocșii sărbătoresc Duminica Floriilor.

Opinia ta contează. Comentează!