Andrei Brighidin și Natalia Moloșag, desemnați candidați la funcția de Avocat al Poporului
Social 22 septembrie 2021, 20:01 | 1061

Funcția de avocat al poporului va fi ocupată de către unul dintre doi candidați, pe care i-a selectat comisia specială a Parlamentului. Este vorba de Andrei Brighidin, militant pentru drepturile omului, și Natalia Moloșag, avocat. Ambii au susținut astăzi proba interviu, iar mâine urmează să fie prezentați deputaților în plen.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei speciale de desfășurare a concursului: "S-a decis ca plenului Parlamentului să-i fie înaintați doi candidați. Este vorba despre Andrei Brighidin și Natalia Moloșag, care au fost apreciați drept cei mai potriviți de către comisia specială pentru a face față funcției de Ombudsman al poporului."

Membrii comisiei care i-au ales pe Andrei Brighidin și Natalia Moloșag din nouă candidați au declarat că toți participanții au avut să răspundă la aceleași întrebări, șase la număr, iar concursul s-a desfășurat corect și transparent.

O altă opinie au avut-o deputații comuniști și socialiștii. Anterior, aceștia au declarat că membrii comisiei favorizează un anumit candidat, iar miza ar fi influențarea guvernării în Consiliul Superior al Procurorilor, în contextul în care Avocatul Poporului este și membru al CSP. Deputații din opoziție au părăsit ședința și nu au asistat la interviurile candidaților.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei speciale de desfășurare a concursului: "Ulterior nu au participat nici la ședința Comisiei speciale, atunci când am examinat rezultatele interviurilor și am decis asupra candidaturilor care urmează a fi înaintate plenului."

Potrivit regulamentului, candidatul pentru funcția de Avocat al Poporului trebuie să aibă o vechime de muncă de cel puțin zece ani și o activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

11 persoane și-au depus dosarele, iar nouă au ajuns să fie chemați la interviu. Candidatul care va obține votul majorității deputaților aleși va fi numit în funcția de Avocat al Poporului. În februarie, Parlamentul a adoptat Hotărârea privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen și a declarat vacantă funcția.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie