Image-Description
CRITICI în Parlamentul UE: Anularea alegerilor va afecta decizia privind ajutorul macrofinanciar; Votul TREBUIE respectat
Politic 21 iunie 2018, 13:35 | 6583

Anularea alegerilor din Chișinău va influența decizia Comisiei Europene cu privire la acordarea ajutorului macrofinanciar destinat țării noastre.

Despre aceasta s-a spus tranșant astăzi la ședința Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European. Oficialii europeni au atenționat guvernarea de la Chișinău că trebuie să respecte dorința locuitorilor capitalei care și-au dat votul pentru Andrei Năstase.

În cadrul Comisiei de afaceri externe, a fost abordat și modul în care este investigată frauda bancară, oficialii europeni acuzând tergiversarea acestui proces și cerând tragerea la răspundere a celor vinovați.

„Andrei Năstase a câștigat cu mai mult de 52%, învingându-l pe oponentul său de la PSRM. Guvernarea trebuie să respecte mecanismele statului de drept și să garanteze drepturile omului. Vom monitoriza cu atenție această situație”, a declarat europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova.

„Această decizie a Judecătoriei Chișinău a scos mulți oameni pe străzile Chișinăului. Trebuie să monitorizăm cu atenție această situație. Trebuie să vedem în ce măsură îndeplinește RM acele condiții pentru ca să primească asistența macrofinanciară”, a adăugat europarlamentarul german Helmut Scholz.

„Toată lumea știe că RM e guvernată de un oligarh și un om al Kremlinului. Înțelegea acestor doi politicieni a blocat asistența pentru RM. Împărțirea puterii între PD și PSRM a mai făcut ceva - a blocat anchetarea acestei fraude bancare. Lideri celor două partide încearcă să anuleze rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău. Toată lumea vede asta, dar unii de la Bruxelles încearcă să ascundă. Îl prezintă pe Plahotniuc ca pe un erou „proeuropean”. Acesta însă se bazează pe sprijinul foștilor deputați comuniști pe care i-a cumpărat la bucată. Trebuie să vedem ce spun cetățenii, nu propagandiștii lobbyștii”, a spus și europarlamentarul român Cristian Preda.

Știrea se actualizează.

Situația de la Chișinău a ajuns pe agenda PE la propunerea europarlamentarului român Cristian Preda, coordonator al Grupului Partidului Popular European în Comisia Afaceri Externe a Parlamentului European.

„Primul este legat de anularea inacceptabilă a rezultatului alegerilor de la Chișinău și al doilea punct va fi „furtul miliardului”. E o chestiune care a rămas în atenția noastră, există și o întrebare adresată de către unul dintre membrii Comisiei de Afaceri Externe în privința investigațiilor făcute pe tema miliardului și această a doua chestiune va fi și ea discutată mâine”, a anunțat europarlamentarul.

Opinia ta contează. Comentează!