Procurorii români contestă decizia CCR
Externe 1 iunie 2018, 15:25 | 2508

Sute de procurori din România au reacționat la decizia Curții Constituționale de a admite sesizarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, legată de revocarea șefei Direcției Naționale Anticorupție. Magistrații au semnat o declarație de principiu, prin care cer respectarea independenței justiției. Mai mult. Ei spun că Ministerul Justiției nu are nicio implicare și niciun rol în activitatea procurorilor.

În petiția semnată de 500 de procurori din toată România, inclusiv din cadrul DNA, se arată că singura instituție care gestionează cariera procurorilor este Consiliul Superior al Magistraturii și că Ministerul Justiției nu are nicio implicare și niciun rol în activitatea profesională a procurorilor ori în vreo cauză penală sau civilă. Prin urmare, ei sunt de părere că decizia Curții Constituționale, potrivit căreia, șeful statului Klaus Iohannis este practic obligat să semneze decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, nu poate valida implicarea politicului în justiție.

Procurorii au amintit că garantarea independenței sistemului judiciar a fost una dintre condițiile impuse în vederea aderării României la Uniunea Europeană. Mai mult, ei au făcut referire la recomandările Raportului Comisiei de la Veneția de a asigura proceduri transparente și corecte, fără influențe politice, în ceea ce privește activitatea procurorului. Și liderul partidului Național Liberal din România, Ludovic Orban, s-a exprimat referitor la decizia Curții. Politicianul a declarat că instituția a încălcat Constituția și că îi lasă pe magistraţi la cheremul unui ministru numit politic.

Orban a mai adăugat că CCR-ul nu poate obliga președintele țării, omul care beneficiază de cea mai mare legitimitate și care exercită funcția cu cea mai mare încărcătură de legitimitate. El a precizat că vor apela la toate formele de protest, inclusiv la cele de stradă. Totodată, PNL și USR i-au sugerat președintelui Klaus Iohnannis să convoace un referendum pe justiție și să ceară un vot popular.

Opinia ta contează. Comentează!