Image-Description
Mogherini, la Chișinău: Tranșa din asistența UE ar putea ajunge la Chișinău în câteva săptămâni
Politic 3 octombrie 2019, 17:52 | 1540

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, anunță că prima tranşă din asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova ar putea ajunge la Chișinău timp de câteva săptămâni.

Mogherini adeclarat joi, 3 septembrie, la Chişinău, întrr-o confrință de presă comună cu premierul Maia Sandu, că vizita sa arată importanţa relaţiei dintre Republica Moldova şi UE.

"Vedem schimbări pozitive în Moldova. UE şi Moldova împărtăşesc o agendă comună, care este Acordul de Asociere. Şi este foarte important ca realizarea prevederilor acestui document să aibă susţinerea deplină a întregului segment politic al republicii. De asemenea, autorităţile trebuie să rămână pe calea reformelor anunţate pentru a beneficia pe deplin de beneficiile Acordului", a spus comisarul european.

Federica Mogherini a mai spus că UE "susţine pe deplin agenda de reforme a Guvernului Republicii Moldova" şi este gata să-şi extindă sprijinul, atât tehnic, cât şi financiar.

Ea a menţionat că, deşi asistenţa "va depinde în continuare de îndeplinirea condiţiilor", UE va fi mereu "alături de Republica Moldova şi chiar mai aproape decât înainte".

"Am reluat deja programul de sprijin bugetar în luna iulie curent şi am semnat mai multe acorduri financiare cu Guvernul privind programele de susţinere a autorităţilor locale şi a statului de drept. Suntem gata să extindem sprijinul tehnic şi financiar pentru agenda de reforme a Guvernului RM, în special, să oferim prima tranşă de asistenţă macrofinanciară, care sper să fie făcută în câteva săptămâni", afirmă Mogherini.

Potrivit diplomatei, în acţiunile sale "Guvernul trebuie să se axeze pe asigurarea independenţei instituţiilor statului pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor, pe reforma aprofundată a justiţiei, care va contribui la democratizarea ţării, dezvoltarea economiei şi a mediului de afaceri".

De asemenea, ea a subliniat că "tragerea la răspundere a tuturor celor implicaţi în frauda bancară este un pas vital" în procesul de reforme.

"Ştim că aşteptările cetăţenilor Moldovei sunt foarte mari, dar Guvernul merge pe direcţia corectă, astfel că UE va continua să ofere sprijin pe acest drum dificil, dar interesant", a concluzionat Federica Mogherini.

Opinia ta contează. Comentează!