Pentru a prezenta proiectul, în plenul Parlamentului a venit ministrul Sănătății, Muncii și Protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu. Dacă până acum legea prevedea că pensiile a peste 430 de mii de cetățeni urmau a fi indexate cu câte 4,8 la sută, de la 1 aprilie, și cu 4,8 la sută de la 1 octombrie, acum indexarea de la 1 octombrie va fi de doar 3 la sută. Această prevedere a stârnit reacții dure din partea opoziției.

Deputatul puterii, președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a declarat că în anul curent, pensionarii nu vor beneficia de ”majorarea” pensiilor, ci de ”indexarea” lor. El a spus că pentru 2020 se prognozează o inflație mai mică decât în 2019. Potrivit lui Furculiță, pensionarii vor putea cumpăra mai multe produse chiar și fără o majorare reală a pensiilor.

Alexandru Slusari spune că acești bani ar putea fi obținuți din redirecționarea a 50 la sută din profiturile Băncii Naționale către bugetul de stat.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2018, Zinaida Greceanâi a ridicat o pensie de peste 11 mii de lei pe lună. Proiectul privind modificarea modului de indexare a pensiilor a fost votat în prima lectură de deputații PSRM și PD. Anterior, președintele Igor Dodon spunea că indexarea anuală a pensiilor urmează să fie de cel puțin zece la sută anual.