ONG-urile de media condamnă practicile de utilizare a contravenției de calomnie ca pârghie de intimidare a presei
Social 9 august 2022, 19:31 | 801

Organizațiile de media își reiterează îngrijorarea și condamnă utilizarea articolului 70 din Codul contravențional ”Calomnia” ca pârghie de intimidare a jurnaliștilor și subliniază că aceste precedente descurajează libertatea presei. Reacția ONG-urilor vine după ce proprietarul postului de televiziune Jurnal TV și realizatorul emisiunii ”Vânturile, Valurile”, Val Butnaru, a fost sancționat cu 4.500 de lei și lipsit de dreptul de a practica activități în televiziune și radio pe o durată de șase luni. Dosarul a ajuns pe masa magistraților după ce Jurnal TV a realizat o investigație despre un ex-polițist care ar fi fost implicat în contrabanda cu țigări. În acest sens a fost semnată și o petiție.

Organizațiile semnatare reamintesc că, potrivit prevederilor Legii privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei, jurnaliștii beneficiind de o serie de garanții care asigură protecția sporită împotriva tentativelor de împiedicare a activității presei.

DECLARAȚIA ORGANIZAȚIILOR DE MEDIA: "Regretăm perpetuarea practicii păguboase de intentare a dosarelor contravenționale împotriva jurnaliștilor care își exercită misiunea de informare a cetățenilor asupra problemelor de interes public. Reamintim că acestea nu sunt singurele cazuri când prevederile legale referitoare la calomnie sunt utilizate ca armă împotriva reprezentanților mass-media. Aceste practici sunt capabile să determine presa să se abțină de la exprimarea criticilor și să descurajeze jurnaliștii să contribuie la dezbaterea publică a chestiunilor de interes pentru societate."

Organizațiile de media cer repetat instituțiilor de drept care soluționează cauzele ce vizează contravenția de calomnie să stopeze utilizarea abuzivă a prevederilor legale drept armă împotriva libertății de exprimare a mass-mediei și să se abțină pe viitor de la interpretarea eronată a legislației.

DECLARAȚIA ORGANIZAȚIILOR DE MEDIA: "Subliniind pericolul sporit al precedentelor create de către angajații Inspectoratului de Poliție Buiucani, precum și efectele grave asupra libertății presei, solicităm membrilor Comisiei parlamentare responsabile pentru domeniul mass-media să întreprindă demersurile necesare în vederea excluderii jurnaliștilor din categoria subiecților pasibili de răspundere în temeiul art. 70 al Codului contravențional."

Pe 26 iulie 2022, urmare a unei plângeri depuse de un fost angajat al Ministerului de Interne, Vitalie Grabovschi, magistratul Elena Ungureanu de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis hotărârea prin care administratorul Jurnal TV, Val Butnaru, a fost sancționat cu amendă și privat de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în cadrul unei instituții media pe un termen de șase luni. Șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat că JurnalTV „a difuzat informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Grabovschi Vitalie, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”. Grabovschi este fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, vizat într-o investigație Jurnal TV din iulie 2021, alături de alți doi polițiști, Ion Țărnă și Alexei Vizdan, care ar fi implicați în contrabanda cu țigări. Invocând încălcarea articolul 70 al Codului Contravențional, polițistul a recomandat instanței de judecată lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an.

Opinia ta contează. Comentează!