Numărul copiilor îmbolnăviți de Covid-19 se dublează la fiecare 2-3 zile
Social 14 ianuarie 2022, 19:26 | 1011

Autoritățile din sănătate dau alarma: numărul copiilor afectați de Covid-19 se dublează la fiecare 2-3 zile. Dacă această dinamică se menține, sistemul de sănătate al Republicii Moldova poate ajunge în colaps. Potrivit autorităților, doar 2% dintre minori sunt imunizați împotriva virusului.

NINEL REVENCO președintele Comitetului de experți în imunizare: "La Institutul Mamei și Copilului luni erau 18 copii, iar ieri deja 36 de copii spitalizați. Practic, cifra s-a dublat. Este îngrijorător că acest număr la fiecare 2-3 zile se va dubla."

Medicii susțin că minorii sunt supuși pericolului, deoarece varianta Omicron se răspândește mai rapid decât orice altă variantă în rândul copiilor, ca și în cazul adulților, chiar dacă la copii mai frecvente sunt formele ușoare și medii de boală.

NINEL REVENCO președintele Comitetului de experți în imunizare: "De ce copiii sunt testați mai rar decât adulții? Din motivul că ei fac mai frecvent forme asimptomatice și nu sunt testați. Probabil că această cifră este subestimată și ar putea fi mult mai mare, chiar aceeași ca și în rândul adulților."

Decesele asociate noului coronavirus sunt frecvente și în rândul copiiilor, afirmă experții. Încă nu se știe care este efectul de lungă durată al COVID-19 asupra stării de sănătate a copilului, mai ales că pot apărea un șir de complicații de durată.

NINEL REVENCO președintele comitetului de experți în imunizare: "Ultimele date au demonstrat că unul din opt copii infectați cu Covid-19 pot avea semne de așa-numitul „long Covid”, care se poate instala și avea o durată mai mare de patru săptămâni, exprimat prin insomnie, dereglări de concentrație, oboseală, probleme de respirație."

Vaccinarea în rândul adolescenților a început în luna noiembrie. Până acum, s-au vaccinat puțin peste 2% dintre minori. Copiii care au trecut prin COVID, care nu au alte comorbidități și care au făcut o formă ușoară, pot merge la vaccinare peste două săptămâni. Dacă au avut o formă gravă, pot merge la vaccinare peste cel puțin trei luni. În ultima săptămână, în Republica Moldova s-a înregistrat o creștere cu 77% a cazurilor noi de COVID-19. De la începutul pandemiei, peste 26 de mii de copii s-au infectat cu noul coronavirus.

Opinia ta contează. Comentează!