Modificarea sistemului electoral urmărește, de fapt, eliminarea unor partide politice care ar putea accede în Parlament. Declarația a fost făcută de unii membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, după ce premierul Pavel Filip a ținut un discurs la Strasbourg. Politicieni din diferite țări europene s-au arătat îngrijorați de intenția guvernării de a introduce sistemul mixt de vot, dar și de situația presei din Republica Moldova. În replică, Pavel Filip a declarat că este greu să fie atins un consens larg în privința legislației electorale și s-a plâns că este hărțuit de jurnaliștii moldoveni. Un subiect de actualitate la care au cerut răspuns reprezentanții APCE vizează proiectul PD și PSRM privind trecerea de la sistemul electoral proporțional la cel mixt. Spălarea celor peste 20 de miliarde de dolari din Federația Rusă prin băncile moldovenești a fost un alt subiect de care s-au interesat membrii APCE.

În loc de răspuns, Pavel Filip i-a ținut o lecție oficialului străin privind diferența dintre spălările de bani din Rusia și furtul miliardului din băncile moldovenești. La tribuna APCE a fost pomenit și dosarul penal în care este vizat fostul deputat Grigore Petrenco, despre care unii membri ai entității spun că este un deținut politic. De altfel, calitatea justiției moldovenești, dar și modul de finanțare a partidelor i-a preocupat pe mai mulți membri ai APCE.

Iar unii oficiali de la Strasbourg s-au arătat îngrijorați de soarta presei din țara noastră.

La final, membrii APCE l-au întrebat pe șeful Guvernului ce a făcut pentru a-i convinge pe moldoveni să revină acasă.

Nu este prima dată când reprezentanții APCE și ai Consiliului Europei exprimă îngrijorări în legătură cu evoluțiile din țara noastră. Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a fost primul oficial străin de rang înalt care a spus că Republica Moldova este un stat capturat de oligarhi, aflat pe marginea prăpastiei.