USAID a anunţat un nou proiect de rezilienţă pentru Republica Moldova
Social 7 octombrie 2022, 20:10 | 605

50 de milioane de dolari, pentru extinderea economiei rurale a Republicii Moldova! Este decizia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, care investește în sporirea exporturilor moldovenești. Un bilanț al unui alt proiect, asemănător, implementat aici în ultimii șase ani, a fost făcut astăzi la Coșnița, raionul Dubăsari, în prezența producătorilor, care au beneficiat de sprijin american.

KENT D. LOGDON, ambasadorul Statelor Unite: "Astăzi finalizăm un program, care a avut un succes enorm pe parcursul celor șase ani, și în același timp lansăm un program nou, fiind de două ori mai mare, 50 de milioane de dolari în următorii cinci ani și scopul nostru este de a promova și susține dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova."

Proiectul Agricultura Performantă în Moldova a pus bazele mai multor afaceri - creșterea merelor, a strugurilor de masă, a legumelor. Mai nou, a baciferelor. Ramura a apărut recent în agricultura autohtonă, așa că proiectul a ajutat la instruirea specialiștilor în acest domeniu la școlile profesionale.

Școala Profesională Nisporeni: "Rezultatul a fost...nu, nu sunt. - Câți oameni în prima promoție? în cadrul acestei meserii."

Valentina este una dintre absolventele școlii din Nisporeni. Tânăra a obținut un grant și și-a lansat propria afacere cu bacifere. Produsul urmează să intre pe piața europeană.

VALENTINA BUHNA, absolventul Școlii Profesionale Nisporeni: "O varietate de 20 de gusturi... paste de alune. Țintim spre piața din Europa. Deja avem oferte...oferte de cantitate avem pentru ei."

Proiectul Ambasadei Statelor Unite a susținut afaceri inclusiv în localitățile din stânga Nistrului și în autonomia găgăuză.

LARISA CALAMÎȘENCO, asociația Podul Alb: "Astăzi e 7 octombrie, iar beneficiarul nostru are zmeură proaspătă. La fel proiectul a ajutat din punct de vedere tehnologic la creșterea murelor în tuneluri de peliculă. La ziua de azi pe piața internă nu se vând mure, dar beneficiarul nostru are și le realizează."

La eveniment au participat prim-ministrul Natalia Gavrilița, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Este un proiect pozitiv. Ați văzut rezultatele, sunt peste 3500 de întreprinderi agricole. Dacă ne uităm în jur, toate aceste livezi sunt investițiile poporului american."

Noul proiect va contribui la extinderea economiei rurale a Republicii Moldova și va spori exporturile, care au scăzut dramatic din cauza războiului ruso-ucrainean.

Opinia ta contează. Comentează!