Plahotniuc își vinde imobilele
Social 12 octombrie 2018, 09:53 | 6319

Vladimir Plahotniuc a început să-și vândă imobilele. Cel puțin aceasta se arată într-o investigație realizată de RISE Moldova, care a prezentat probe că oligarhul s-a despărțit vara aceasta de clădirea Global Business Center, acolo unde își avea oficiul, dar și de alte două clădiri. Valoarea proprietăților depășește jumătate de miliard de lei.

Sursa scrie că acum câteva luni, Finpar Invest SRL, companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a vândut trei proprietăți. Printre acestea și Global Business Centre, reședința de afaceri a lui Plahotniuc de pe bulevardul Dimitrie Cantemir. Tranzacția nu s-a făcut direct, dar prin cedare de firmă, scrie RISE. Afacerea a derulat în felul următor: Finpar Invest a fondat Real Concept Imobil SRL și a vărsat în capitalul social al noii companii trei proprietăți. Pe lângă GBC, e vorba despre o vilă urbană cu statut de monument istoric din imediata apropiere a Parlamentului, cu o suprafață de 674 de metri pătrați, dar și un teren de 10 hectare cuprins în perimetrul Autogării Nord, CET-1, piaţa de pe Calea Basarabiei şi strada Tudor Vladimirescu.

În iulie 2018, la câteva săptămâni de la fondarea Real Concept Imobil, Finpar vinde cota de 100% ale noii companii offshorului Querious Holdings LTD din Gibraltar. Contractul de vânzare a capitalului social a fost semnat în prezența Olgăi Bondarciuc, notara care a autentificat în trecut mai multe tranzacții în care au fost implicate firme sau persoane din anturajul oligarhului Plahotniuc. Mihai Pocnea, administratorul Finpar Invest, a refuzat să comenteze la telefon tranzacția, iar ulterior le-a spus jurnaliștilor de investigație să nu-l mai deranjeze.

Peste câteva zile după ce a cumpărat firma Real Concept Imobil, Querious Holdings a cedat cota de 100% unei alte firme din Gibraltar - Eastern Holdings LTD. Potrivit sursei, proprietarul nominal al imobilelor este Grupul Redmount, care oferă servicii de optimizare fiscală - o metodă legală de evaziune fiscală. De la mijlocul lunii august, administratorul proprietăților devine Yulia Rogozhina. Femeia are 37 ani, e cetățeancă a Federației Ruse și are trecut afiliat gigantului energetic Gazprom. Contactată telefonic de RISE, Rogozhina a refuzat să ofere detalii despre adevărații proprietari şi planurile acestora privind cele trei proprietăți.

RISE scrie că activele deținute de compania lui Plahotniuc au fost supuse în ultimii ani unui proces mai amplu de reconfigurare. Aici poate fi amintită vânzarea a șapte benzinării, în 2015, clădirea de pe malul lacului din Parcul „Valea Trandafirilor”, în 2016, și fosta Cafenea „Guguță”, în 2017. Pe fundalul acestor cedări continue a și avut loc înstrăinarea în offshore a celor trei imobile, afirmă sursa. Recent, terenul de 10 ari din apropierea Autogării Nord a și fost vândută unor companii controlate anterior de afaceristul Veaceslav Platon, condamnat în prima și a doua instanță la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Potrivit sursei, reprezentanții companiilor respective au evitat să comenteze cele două tranzacții.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie