Maia Sandu s-a întâlnit la București cu Klaus Iohannis și Olaf Scholz
Politic 3 aprilie 2023, 19:36 | 881

Germania și România vor continua să fie neabătut alături de Chișinău, au declarat astăzi președintele român Klaus Iohannis și cancelarul german Olaf Scholz, într-o discuție cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. ”Această reuniune trilaterală de astăzi demonstrează în mod clar: Republica Moldova se poate baza pe prieteni sinceri", a completat Klaus Iohannis.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecințele războiului de la granița sa și cu acțiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei. Toate, puternic resimțite de cetățeni. România va fi mereu alături de Republica Moldova și suntem uniți la nivelul Uniunii Europene pentru a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienței sale și pentru protejarea sa în fața acțiunilor destabilizatoare."

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Noi facem eforturi pentru a consolida sistemul de apărare și da, avem nevoie de ajutor și da, discutăm cu parteneri ca să reușim mai multe într-o perioadă scurtă. Republica Moldova a crescut cheltuielile pentru apărare, dar evident că nu putem face minuni peste noapte și avem nevoie de sprijin inclusiv pentru consolidarea sistemului de apărare."

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "Salut în mod deosebit cât de determinată a abordat Moldova reformele necesare, indispensabile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru pentru acest drum. Am asigurat-o încă o dată pe președintele Maia Sandu de acest lucru. Moldova nu este singură și beneficiază de sprijin masiv internațional."

Klaus Iohannis și Olaf Scholz și-au confirmat prezența la cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, care va avea loc pe 1 iunie, la Chișinău. Anterior, o invitație oficială în acest sens a fost semnată de președintele Maia Sandu și președintele Consiliului European, Charles Michel, și a fost expediată țărilor participante. La eveniment sunt așteptați 47 de șefi de stat și guvern, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Opinia ta contează. Comentează!