Sintagma „limba română” rămâne în toată legislația, inclusiv în Constituție
Social 11 martie 2024, 17:48 | 308

Sintagma „limba română” rămâne în toată legislația, inclusiv în Constituție. Înalta Curte a respins sesizarea depusă de către deputații socialiști și comuniști împotriva legii votate de deputații puterii, prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” și „limba noastră” au fost substituite cu „limba română”.

DOMNICA MANOLE președintele Curții Constituționale: "Curtea a confirmat respectarea exigențelor jurisprudenței constituționale în formularea textului articolului 13, aliniat 1 din Constituție, limba de stat a Republicii Moldova este limba română, funcționând pe baza grafiei latine."

În același timp, judecătorii de la Înalta Curte au declarat neconstituțional articolul legii care stipulează: „se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine”, precizând că Parlamentul și-a depășit competențele.

Hotărârea Curții este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

La sfârșitul lunii martie trecut, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au cerut verificarea constituționalității deciziei de schimbare a denumirii limbii oficiale, din „moldovenească” în română, în toată legislația, inclusiv în Constituție.

Principalul argument al autorilor sesizării a fost că Legea supremă nu poate fi modificată printr-o lege organică, votată cu o majoritate simplă în Parlament, subliniind că procedura constituțională de modificare a Constituției a fost ignorată de deputații puterii. Proiectul de lege a fost votat de Parlament în lectură finală anul trecut, ulterior legea a fost promulgată de șefa statului.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie