Dorin Recean spune că decizia Aeroportului Internațional Chișinău de a crește prețul parcării este „greșită”
Social 7 august 2023, 19:58 | 701

Decizia Aeroportului Internațional Chișinău de a crește prețul pentru parcarea mașinilor este „greșită”. Declarația a fost făcută de prim-ministrul, Dorin Recean. Acesta a anunțat că a cerut revizuirea deciziei, după ce administrația Aeroportului a anunțat dublarea taxei, zilele trecute.

Reacția prmierului, Dorin Recean, vine după ce administratorul întreprinderii de stat Aeroportul Internațional Chișinău, Constantin Vozian, a anunțat că taxa pentru parcare la aerogară s-a majorat de la zece la 20 de lei.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Problema mașinilor parcate pe termen lung, care blochează accesul pentru parcarea de scurtă durată pentru familii și pasageri, poate fi rezolvată altfel. Am solicitat revizuirea acestei decizii."

Peste puțin timp după declarația premierului, Agenția Proprietății Publice a anunțat revizuirea tarifelor pentru parcarea din perimetrul Aeroportului. Astfel, timpul pentru parcarea gratuită crește, începând de marți, de la 15 minute la 45 de minute. Totodată, primele trei ore de parcare vor avea un tarif de zece lei/ora, iar taxa pentru parcarea de la patru până la zece ore va fi de 20 de lei/ora.

Duminică, administratorul interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, a venit cu explicații privind majorarea taxei, de la zece lei până la 20 de lei, în urma valului de critici apărute în urma acestei decizii. Vozian a menționat că în ultimii 30 de ani, veniturile aeroportului erau alcătuite din tarife aeroportuare în proporție de 90-92%, și doar 8-10% constituiau venituri non-aeroportuare, iar cu o astfel de pondere a veniturilor din taxe aeroportuare Aeroportul Chișinău nu ar avea cum să fie atractiv pentru companiile low-cost. Administratorul aerogării a menționat că un alt argument pentru majorarea taxei de parcare ar fi faptul că aeroportul are echipamente vechi, iar acestea trebuie să fie modernizate.

CONSTANTIN VOZIAN, administrator al Aeroportului Internațional Chișinău: "Că sa putem asigura modernizarea aeroportului, reducerea taxelor aeroportuare și asigurarea activității aeroportului, avem nevoie de venituri, pe care le colectăm și modernizăm aeroportul."

Constantin Vozian a mai anunțat că în septembrie și octombrie curent două companii aeriene vor veni pe piața din Republica Moldova. Acesta nu a precizat însă despre ce operatori este vorba. Tarifele pentru serviciile aeroportuare prestate de Aeroportul International Chişinău au fost modificate pe 1 iulie curent. Astfel, taxa pentru modernizarea aeroportului a fost micșorată de la nouă euro pentru un pasager la plecare, până la 4,5 euro pentru un pasager. Pe de altă parte, taxa pentru servicii pentru pasageri a crescut de la 6,2 euro pentru un pasager la șapte euro.

Opinia ta contează. Comentează!