Nu mai sunt membri ai INJ
Social 23 iulie 2019, 22:43 | 2187

Judecatorii Ghenadie Pavliuc, Mariana Pitic, Viorica Mihaila si Oxana Robu NU mai sunt membri ai Consiliului Institutului National al Justitiei. Ministrul Olesea Stamate a cerut revocarea lor in cadrul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii. Stamate sustine ca asupra celor patru judecatori planeaza „suspiciuni de integritate” si ca ei au fost vizati in mai multe investigatii jurnalistice.

Olesea Stamate a făcut trimite și la norma legală care permite revocarea din funcția de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

Ministrul Justiției a mai adăugat că din Consiliul Institutului Național al Justiției ar urma să fie revocați și procurorul general interimar, Igor Popa, dar și colegul său Ruslan Popov. Doar că acest lucru nu ține de competența CSM-ului, întrucât cei doi au fost desemnați de Consiliul Superior al Procurorilor. Precizăm că judecătoarea Mariana Pitic, de la Curtea Supremă de Justiție, a ajuns în vizorul opiniei publice după ce a spus că și-a cumpărat un Porsche Cayenne cu 11 mii de lei. Ghenadie Pavliuc, adjunct al președintelui Judecătoriei Chișinău, în prezent suspendat din funcția administrativă, a indicat în declarația de avere pe anul 2018 că și-a cumpărat un garaj de aproape 20 de metri pătrați, pentru care a plătit 6.000 de euro. Tot anul trecut, el a cesionat un BMW 525 D contra sumei de 16.819 euro și un BMW 520, pentru 10.000 de euro. În aceeași declarație se arată că, la începutul acestui an, Pavliuc a luat un credit de aproape 8.000 de euro, scadent în 2022. Din salariul său și al soției, precum și din activitatea didactică, Pavliuc a agonisit însă anul trecut 342 de mii de lei. Ghenadie Pavliuc este judecătorul care l-a eliberat din arest pe Ilan Șor, deși procurorii cereau detenție pentru el, iar pe fostul premier Vladimir Filat l-a trimis după gratii. Tot Pavliuc l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat PD Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare. Iar Oxana Robu, de la Curtea de Apel Chișinău, se numără printre judecătorii care au intrat în posesia unui apartament la preț preferențial în Chișinău, potrivit unei investigații RISE. Robu a primit un apartament de 72 de metri pătrați în blocul de pe strada Vasile Alecsandri din capitală. Robu ar locui însă într-o casă cu două etaje, situată în centrul Chișinăului. Imobilul are 65 de metri pătrați și constituie, oficial, proprietatea părinților Oxanei Robu. Ei mai sunt proprietarii unei alte case de 90 de metri pătrați, din aceeași curte, în care stau. Cea de-a patra judecătoare revocată din Consiliul Institutului Național al Justiției, Viorica Mihaila, este printre cei care au emis ordonanțe de favorizare a infracțiunilor de spălare de bani prin intermediul sistemului judecătoresc și bancar din Republica Moldova. Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, Mihaila ar fi beneficiat de transferuri generoase de bani din afara țării. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie