Republica Moldova a fost invitată să adere la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene
Social 28 aprilie 2023, 20:14 | 662

Republica Moldova a fost invitată să adere la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Noul statut va aduce cetățenilor servicii de protecție de cel mai înalt nivel, chiar și în cele mai complexe situații de criză. Anunțul a fost făcut de către Înaltul Comisar European pentru Gestionarea Crizelor, aflat astăzi la Chișinău. Astfel, pompierii și salvatorii moldoveni încep ultima fază de pregătiri pentru a se alătura celei mai puternice rețele internaționale de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor și răspunsului la ele.

JANEZ LENARCIC, Comisarul European pentru Gestionarea Crizelor: "Astăzi sunt aici pentru a vă transmite, doamna ministru, un plan, care, sper eu, în câteva luni, o să vă aducă la masa Mecanismului de protecție civilă al UE în calitate de membru plenipotențiar."

În timpul vizitei sale la Chișinău, comisarul european a prezentat Republicii Moldova foaia de parcurs pentru aderarea la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, a dat asigurări că angajații MAI au experiență și știu cum să gestioneze situațiile de criză, așa cum s-a întâmplat în Turcia, când o echipă a salvatorilor moldoveni a plecat să acorde ajutor în urma cutremurului devastator din februarie.

ANA REVENCO, ministrul afacerilor interne: "Echipele noastre de intervenție au fost prezente în Grecia, la stingerea incendiilor multiple, care au pârjolit această țară. Noi cu mândrie ne amintim că pentru prima dată a fost organizat pe teritoriul nostru un exercițiu internațional, în care a fost testată capacitatea și interoperabilitatea sistemului nostru de protecție, cu alte 13 țări."

În septembrie 2022, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. De atunci, două misiuni ale Comisiei Europene s-au aflat la Chișinău pentru evaluarea capacităților de intervenție a Inspectoratului General pentru Situații Urgente. Se preconizează că, după negocierea și semnarea acordului administrativ, Republica Moldova va deveni oficial membră a Mecanismului de protecție civilă, ceea ce presupune servicii de protecție de cel mai înalt nivel, în cele mai complexe situații de criză. Astfel, vom putea miza pe sprijin din partea celor 27 de țări ale blocului comunitar și alte nouă state participante. Iar când o situație de urgență va depăși capacitățile de răspuns ale unei țări, care face parte din Mecanismul de protecție civilă, pompierii și salvatorii moldoveni vor fi chemați să ofere ajutor. Totodată, Republica Moldova beneficiază de numeroase donații și asistență financiară în cadrul acestei organizații, fiind vorba în special de dispozitive medicale. Astfel, Comisarul European pentru Gestionarea Crizelor a anunțat oferirea unui ajutor umanitar de peste zece milioane de euro pentru refugiații ucraineni și familiile care îi găzduiesc, iar Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a beneficiat de un set de generatoare, sub formă de donație.

Opinia ta contează. Comentează!