Judecătorii de la Apel, în vizorul presei
Social 22 iunie 2018, 19:46 | 6924

Judecătorii care au dictat menținerea hotărârii primei instanțe privind invalidarea alegerilor din 3 iunie au fost anterior în vizorul presei. Vladislav Clima, Ala Malâi și Ecaterina Palanciuc au fost promovați relativ recent la Curtea de Apel Chișinău, iar despre ei s-a scris în mai multe anchete jurnalistice. Urmăriți detalii în continuare.

Vladislav Clima a fost promovat la Curtea de Apel Chișinău la sfârșitul anului 2016. Anterior a exercitat funcția de vicepreședinte al fostei Judecătorii a sectorului Ciocana. Este cunoscut pentru faptul că a intrat în atenția fostei Comisii Naționale de Integritate pentru că nu și-a declarat toată averea pe care o deține. Totuși, procedura a fost clasată. El este fiul fostului magistrat al Curții Supreme de Justiție, Nicolae Clima, actualul inspector-judecător principal al Consiliului Superior al Magistraturii.

Să trecem la Ecaterina Palanciuc. Judecătoarea a fost promovată acum un an la Curtea de Apel Chișinău. Ea este fosta asistentă a actualului președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, fost președinte al Curții Supreme de Justiție. La acea ședință de la CSM, de avansare în funcție, ea a fost aleasă din cinci concurenți, iar Poalelungi, fiind atunci membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a ieșit din sală pe durata examinării chestiunii. Atunci, Palanciuc a fost întrebată dacă a fost vreodată influențată în procesul înfăptuirii justiției. Răspunsul ei a fost negativ. În trecut, Ecaterina Palanciuc a exercitat funcția de vicepreşedinte al fostei Judecătorii a sectorului Centru şi a fost vizată în mai multe scandaluri mediatice. După ce Primăria capitalei a refuzat să-i ofere o locuinţă, în 2013 Curtea Supremă de Justiţie a obligat autorităţile municipale să facă acest lucru. Asta deşi, împreună cu soţul, ea deţine o cotă parte dintr-un apartament cu o suprafață de 72 de metri pătraţi. Palanciuc face parte din grupul de judecători care se face vinovat de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, într-un dosar în care statul a fost obligat să achite despăgubiri de peste 2,5 milioane de euro.

Iar judecătoarea Ala Malâi a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău la începutul acestui an. Malâi a fost vizată într-o investigație a publicației Ziarul de Gardă, care a scris că în 2015 judecătoarea şi soţul ei, fost inspector fiscal, au vândut o mașină de teren Hyundai cu doar 10 mii de lei. În 2012, ea anunţa că a vândut alte două maşini, la fel, cu câte 10 mii de lei. În 2014, soţii Malâi au mai comercializat un autovehicul la un preţ mult sub cel de piaţă, declarând doar suma de 5 mii de lei. În aceste condiţii, acum doi ani, soţii Malâi au început construcţia unei case cu două niveluri, iar lucrările ar costa mult peste veniturile declarate de soţii funcţionari în ultimii ani. Judecătoarea a refuzat atunci să discute despre averea sa.

În tot acest proces care a avut loc la Curtea de Apel Chișinău a mai fost implicat un alt complet de judecată, cel care a examinat cererea de recuzare din partea primarului ales Andrei Năstase pe numele judecătorilor Clima, Malâi și Palanciuc pe motivul investigațiilor jurnalistice în care au fost vizați. Este vorba despre completul format din Ion Muruianu, Natalia Simciuc și Victoria Sârbu.

Ion Muruianu este unul dintre judecătorii care se face responsabili de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Muruianu a fost în centrul unui scandal mediatic după ce i-a numit pe jurnalişti „câini turbaţi“. Anterior a exercitat funcția de președinte al Curții Supreme, fiind și demis de Parlament din această funcție, decizie declarată ulterior neconstituțională. Acum trei luni, pe site-ul CSM a fost publicată o listă cu opt judecători propuși pentru a primi diploma de onoare a CSM, inclusiv Ion Muruianu, însă acestuia nu i-a fost acordată în final diploma.

Cât privește Natalia Simciuc, ea a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău în 2015. Simciuc a fost inclusă în varianta moldovenească a Listei ”Magnitsky” pentru presupusa implicare în atacurile raider din sistemul financiar-bancar, acuzații pe care nu le-a comentat. Cea mai mediatizată sentinţă pronunţată de către Simciuc a fost cea prin care l-a condamnat pe omul de afaceri Viorel Ţopa la 8 ani de privaţiune de libertate.

Judecătoarea Victoria Sârbu a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău în 2017. Numele ei nu a constituit subiectul vreunei investigații jurnalistice.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie