Asociația Promo-LEX a solicitat Raportorului Special al ONU, Irene Khan, să intervină în cazul omorului lui Oleg Horjan
Social 8 august 2023, 20:07 | 410

Circumstanțele violente ale omorului lui Oleg Horjan provoacă îngrijorări serioase cu privire la siguranța persoanelor care își exprimă disidența împotriva regimului de la Tiraspol. Atenționarea a fost făcută de Asociația Promo-LEX, care a solicitat Raportorului Special al ONU, Irene Khan, să furnizeze recomandări celor responsabili de situația drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Într-un comunicat emis de Promo-Lex se arată că după mai bine de 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova, lipsesc cu desăvârșire mecanismele eficiente de protecție a drepturilor omului în regiunea transnistreană.

COMUNICAT PROMO-LEX: "Mai multe cazuri și situații individuale, produse în ultimii ani, evidențiază starea alarmantă a nerespectării libertății de exprimare în regiunea transnistreană. Persoanele au fost persecutate pentru arborarea drapelului Ucrainei, participare la întruniri publice pașnice, pentru opinii critice în adresa administrației de facto de la Tiraspol, pentru critica trupelor ruse staționate ilegal în stânga Nistrului, a misiunii de pacificare sau a așa-numitul președinte al „rmn”."

În acest context, experții Promo-LEX au solicitat Raportorului Special al ONU, Irene Khan, să furnizeze recomandări actorilor responsabili de situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv Procuraturii Generale ca să asigure o anchetă minuțioasă, imparțială și transparentă asupra circumstanțelor morții activistului Oleg Horjan. La fel, membrii Asociației au solicitat comunității internaționale să instituie sancțiuni specifice, interdicții de călătorie și înghețarea activelor persoanelor care participă la violarea gravă a drepturilor omului. Totodată, aceștia au cerut administrației de facto de la Tiraspol să înceteze imediat toate încălcările libertății de exprimare și de asociere.

Amintim că disidentul din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, a fost găsit mort în data de 17 iulie în casa sa de lângă Tiraspol. Acum șase luni, acesta a fost eliberat dintr-o închisoare din stânga Nistrului, iar recent a semnat, din numele Uniunii Forțelor de Opoziție din regiunea transnistreană, o declarație de cooperare cu formațiunea „Congresul Civic” de la Chișinău. Autoritățile Republicii Moldova, dar și gruparea separatistă de la Tiraspol au demarat concomitent o anchetă pentru elucidarea omorului, însă primele informații oferite nu au coincis nici măcar în ceea ce privește modul de comitere a crimei.

Misiunea OSCE în Republica Moldova a cerut Tiraspolului să investigheze în profunzime omorul lui Oleg Horjan și să informeze în mod transparent publicul cu privire la rezultatele anchetei. Între timp, Biroul politici de reintegrare a declarat că a propus crearea unei comisii de anchetă, sub egida OSCE, pentru a investiga crima.

Opinia ta contează. Comentează!