UE își consolidează apărarea cibernetică
Externe 10 noiembrie 2022, 19:56 | 327

Comisia Europeană a propus astăzi două planuri de acţiune, care să abordeze deteriorarea situaţiei de securitate după ce Rusia a declanșat un război în Ucraina. Scopul este de a consolida securitatea cibernetică şi de a permite forţelor armate să se mişte mai repede dincolo de frontiere. Potrivit înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, mediul de securitate pe continent s-a schimbat dramatic și Uniunea Europeană trebuie să își adapteze politicile de apărare.

JOSEP BORRELL, șeful diplomației europene: "Din februarie, războiul este din nou la frontierele noastre şi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei subminează pacea şi sistemul internaţional global bazat pe reguli. Se impune crearea de poduri, tunele, drumuri, trenuri care să transporte capacitățile noastre militare. Sprijinul nostru militar oferit Ucrainei a arătat în mod clar că acest fapt contează mult. Și acest plan de acțiuni țintește să reducă întârzierile în transportarea capacităților militare cu 30 de acțiuni care să permită deplasarea mai sigură și mai rapidă."

Cât privește spațiul cibernetic, și acesta este un câmp de luptă, mai spune Josep Borrel.

JOSEP BORRELL, șeful diplomației europene: "Agresiunea rusă împotriva Ucrainei este însoțită de atacuri cibernetice repetate. Nu doar asupra Ucrainei, dar și asupra noastră și a țărilor-partenere ale noastre. Propunem să creștem capacitatea noastră de a preveni, de a detecta atacurile cibernetice și să ne apărăm de ele."

Iniţiativa face parte dintr-o serie de măsuri propuse de Comisia Europeană în ultimele luni pentru a întări rezilienţa securităţii blocului comunitar, în contextul unei serii de atacuri cibernetice asupra guvernelor şi a mediului de afaceri din toată lumea.

Opinia ta contează. Comentează!