Teroriștii din Sri Lanka, identificați
Externe 24 aprilie 2019, 22:07 | 1392

Ies la iveală noi informații despre atacatorii sinucigași care au declanșat masacrul din Sri Lanka. Este vorba despre un grup de nouă persoane, printre care și o femeie, au anunțat anchetatorii. Cei mai mulți aveau studii superioare, iar unii dintre ei și-au obținut diplomele în străinătate. Între timp, bilanțul victimelor a ajuns la 359 de morți, 39 fiind cetățeni străini.

Autoritățile au confirmat că mulți dintre atacatorii care au provocat cele opt explozii ce au vizat cinci hoteluri şi trei biserici au avut conexiuni internaționale, după ce au locuit sau studiat în străinătate. Identitatea suspecților, originari din Sri Lanka, nu a fost făcută publică, oamenii legii au precizat însă că unul dintre teroriștii sinucigași a învățat câțiva ani în Marea Britanie, apoi s-a stabilit în Australia, unde a obținut o diplomă de master. Alți doi atacatori erau frați și proveneau din una dintre cele mai înstărite familii din capitala Colombo.

Până în prezent, autorităţile au arestat cel puţin 60 de persoane suspectate că ar fi implicate în atacurile teroriste revendicate de gruparea Stat Islamic. Alți nouă indivizi care ar avea legături directe cu masacrul ar putea fi încă în libertate, spun anchetatorii. În aceste condiții, atât localnicii, cât și turiștii sunt îndemnați la vigilență, întrucât există posibilitatea producerii unor noi atentate. Autoritățile din Sri Lanka au confirmat, totodată, că au fost avertizate cu privire la un potențial atac cu două săptămâni înainte de duminica Paștelui Catolic de oficiali din India. Responsabilii din securitatea statului, care au primit avertizările, nu le-au luat însă în serios și nu l-au informat pe președintele țării, așa cum este procedura. În aceste condiții, șeful statului promite măsuri urgente împotriva celor care nu au făcut nimic să împiedice atentatele. Între timp, victimele sângerosului atac produs duminică au început să fie înmormântate.

Opinia ta contează. Comentează!