Fermierii consideră că ministrul Agriculturii este responsabil de agravarea situației și cer demisia lui Vladimir Bolea
Social 23 octombrie 2023, 21:11 | 302

Fermierii cer Guvernului despăgubiri la calcularea penalităților, interzicerea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui, până în martie viitor, și dublarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii, până la trei miliarde de lei. Spectrul de probleme a fost abordat în cadrul unui congres, la Chișinău, unde au venit peste 600 de fermieri. Ei consideră că ministrul Agriculturii este responsabil de agravarea situației și cer demisia lui Vladimir Bolea. Acesta nu a reacționat, deocamdată, deoarece se află în concediu și nu răspunde la apel.

Fermierii afirmă că sunt presați de către creditori pentru a întoarce datoriile și că sunt nevoiți să comercializeze cereale și oleaginoase sub prețul de cost. Pierderile totale sunt estimate la circa două miliarde de lei.

ANDREI CIOBANU, fermier fermier din Cahul: "În anul 2023, în raionul Cahul au fost semănate peste 11 mii 500 de hectare de porumb, dintre care au fost compromise în jur de zece mii de hectare."

NICOLAE OLARU, fermier din Rezina: "Eu nu trebuie să rog, dar trebuie să-mi dați tot ce este al meu, pentru că este lege și legea spune că trebui să primesc subvenții."

DINU TODOS, fermier din Cahul: "La noi a dispărut creșterea vacilor, din cauza contrabandelor din Ucraina. Se aduce brânză care costă bănuți, eu nu știu din ce este făcută."

La reuniunea fermierilor a fost aprobată o listă cu revendicări și antreprenorii amenință cu noi acțiuni de protest, dacă cerințele lor nu vor fi îndeplinite până la sfârșitul săptămânii curente. Între altele, fermierii cer despăgubiri, până pe 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase, să fie interzis importul de grâu, porumb și floarea-soarelui până pe 31 martie 2024 și să fie permis tranzitul acestora doar cu transportul feroviar. Fermierii mai cer dublarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii, până la trei miliarde de lei, plăți directe la hectar după modelul Uniunii Europene, compensații de 1,5 miliarde de lei pentru producătorii de porumb și floarea soarelui, în 2024, și ajutoare pentru cei care au suferit în urma secetei.

Opinia ta contează. Comentează!