Piaţa cărnii, cu bani şi interese
Economic 30 ianuarie 2019, 19:36 | 3276

O fabrică de mezeluri din Chișinău ar fi fost terorizată ani de zile de către inspectorii Direcţiei municipale pentru Siguranţa Alimentelor. Totul s-a terminat cu închiderea firmei și sechestrarea mărfii pentru că proprietarul ar fi refuzat să plătească taxele cerute ilegal. ”Cei care au rămas pe piață, plătesc. Absolut toți! Suma totală ajunge la un milion pe zi”, afirmă reprezentantul întreprinderii închise, care figurează într-un dosar drept parte vătămată.

Compania Mezgustcom s-a deschis în 2009, cu 17 angajaţi. Hărţuirea combinatului de mezeluri ar fi început în anul 2010, când inspectorul principal al Direcţiei municipale pentru Siguranţa Alimentelor, Eugen Straistă, ar fi obligat conducerea fabricii să-l concedieze pe medicul său veterinar şi să accepte în loc o altă persoană, apropiată lui. Noul angajat s-ar fi ocupat doar de colectarea taxelor de protecţie şi de eliberarea certificatelor veterinare contra cost. Ulterior, ar fi început controale inopinate la sediul companiei, fără prezentarea actelor necesare. În ianuarie 2017, întreprinderii i-a fost prescrisă sistarea activității, iar livrarea mărfii pe piaţă a fost blocată. Asta după ce funcţionarii de la Direcţia municipală pentru siguranţa alimentelor ar fi cerut taxe ilegale mai mari. În consecință, pe piaţă au rămas să activeze doar producătorii mari de mezeluri.

Reprezentanţii întreprinderii vorbesc de interesele financiare ale unor persoane sus puse.

De această situaţie ar fi profitat câteva companii mari, care îşi permit să plătească dijmă şi nu-şi fac griji de calitatea produselor.

Tot în ianuarie 2017, când întreprinderii i-a fost retrasă licenţa de activitate, i-au fost sechestrate și produsele din carne. Suma pierderilor pentru marfa preluată şi depozitată într-un vagon frigorific, cu depăşirea perioadei legale, se ridică la un milion 200 de mii de lei. Mai mult, ar fi fost încălcate normele sanitare de evacuare a produselor alterate, ceea a dus la punerea în pericol sănătăţii oamenilor.

Inspectorul sanitar al Direcţiei municipale pentru Siguranţa Alimentelor, Eugen Straistă, care ar fi provocat închiderea combinatului de mezeluri, respinge orice acuzație.

Într-un comunicat de presă emis de ANSA se arată că declaraţiile privind achitarea anumitor sume de bani conducerii Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor Chișinău sunt insinuări nefondate.

ANSA a mai notat că angajarea și demiterea medicilor veterinari din cadrul unităților de prelucrare a materiei prime de origine animală este competența exclusivă a administrației unităților date.

Opinia ta contează. Comentează!