Elevii unui liceu au prezentat peste 50 de proiecte, în trei categorii
Social 22 aprilie 2024, 18:52 | 651

Cu un interes deosebit pentru știință și noile tehnologii, elevii unui liceu din Chișinău au prezentat peste 50 de proiecte, în trei categorii - inovație, inginerie și științe socio-umanistice, și reale. Nouă proiecte au fost scoase în evidență drept cele mai promițătoare. Unii au excelat în crearea ecosistemelor acvatice sau în generarea energiei cu ajutorul unei biciclete.

MIHAIL VODĂ, elev în clasa a V-a: "Proiectul meu constă în faptul că eu vreau să creez un ecosistem acvatic interior artificial. El să fie complet autonom și toți peștii să trăiască în relații de simbioză așa cum o fac în ecosistemele naturale."

TEODOR UNGUREANU, elev în clasa a III-a: "Astăzi vreau să vă prezint proiectul meu cu denumirea „Generăm energie de schimbare". Eu am ales acest proiect să îl fac, deoarece tare îmi place să ies la primblare cu bicicleta, dar îmi place și tehnologia, de aceia am vrut să le îmbin. Am unit utilul cu plăcutul, mișcarea cu tehnologia și am primit o bicicletă cu dinamo."

MĂDĂLINA FURTUNĂ, elevă în clasa a IX-a: "Cu tematica de pace și justiție în instituții eficiente. Și are denumirea de "Construim pentru viitor: Educație pentru pace și Justiție, Construim o Comunitate Solidă. De a aborda temele importante ca pacea și justiția și de a implementa și de a crea mai multe instituții eficiente în școli."

Proiectele au fost clasate în trei categorii - inovație, inginerie și științe socio-umanistice, și reale.

ELENA CIUHRII, șefa Secției instruire și educație al liceului: "Concursul are dezvoltarea inteligențelor multiple dar și a competențelor, a abilităților de cercetare, de studiere. Deoarece sunt elevi și din clasele primare, începând din clasa a II-a, până în clasa XII-a. Și natural aici clar că fiecare proiect are câte un profesor, este un proiect în pereche, grup."

ALI RIZA KARAGOZ, directorul liceului: "Împreună cu părinții, împreună cu cadrele didactice copii lucrează, trece timpul special. Acum știți generația nouă, majoritatea cu telefonul se joacă, petrece timpul la calculator. Dar motivăm copii pentru știință cu concursul acesta."

Juriul a fost format din reprezentanți ai Universității Tehnice, ai Primăriei Chișinău și ai corpului didactic.

RODION CIUPERCĂ, doctor conferențiar, UTM: "Acel traseu pe care ei până la urmă trebuie să îl dezvolte într-o lume plină de tehnologii, într-o lume care este în permanentă schimbare. Și ei trebuie să deprindă această competiție de lucru în cadrului proiectelor. Să se deprindă să conștientizeze problematica care este în societate."

SVETLANA AXÎNTI, șef Direcția management curricular, DGEST: "Este un concurs foarte important, care este necesar pentru tânăra generație. Scopul acestui concurs este de a dezvolta competențele investigătoare a elevilor de a aduce idei inovative în comunitatea noastră."

În cadrul concursului au fost premiate nouă proiecte.

Opinia ta contează. Comentează!