Victorie istorică pentru ”Tricolori”
Social 21 iunie 2023, 20:15 | 383

Naționala Republicii Moldova a obținut ieri o victorie impresionantă asupra reprezentativei Poloniei, scor 3-2, în cel de-al patrulea meci din preliminariile Campionatului European 2024. La pauză, scorul de pe tabelă era 0-2 pentru polonezi, dar lucrurile s-au schimbat ireversibil. Eroul serii a fost atacantul Ion Nicolaescu.

Experții afirmă la unison că marți seara, pe stadionul ”Zimbru” din Chișinău s-a scris istorie. Scorul 3-2 este cu atât mai surprinzător cu cât în formația pregătită de Fernando Santos a fost inclus starul Barcelonei, Robert Lewandowski, iar la pauză tabela arăta un dezavantaj de două goluri pentru Republica Moldova. Prima parte a întâlnirii a adus reușite din partea lui Milik și a lui Lewandowski... Spectacolul s-a dat în partea a doua a meciului.

Milik a deschis scorul pentru Polonia, în minutul 12, din pasa lui Lewandowski. Cei doi atacanți au făcut schimb de roluri, iar Robert a dus scorul la 2-0 în minutul 34, cu un șut plasat, după pasa lui Milik. Echipa gazdă nu a tras vreun șut spre poartă în primele 45 de minute, însă a ieșit montată din vestiare și a reușit să provoace șocul etapei în preliminarii. Scorul de pe tabelă a fost schimbat de către atacantul lui Beitar Ierusalim, Ion Nicolaescu, care a marcat în minutul 48, cu un șut din marginea careului... Tribunele au reacționat cum se cuvine.

Ion Nicolaescu nu s-a oprit aici și a reușit „dubla” cu o execuție din afara careului, la firul ierbii, și a egalat situația pe tabelă.

Suporterii au început să scandeze în tribune de bucurie și să-i încurajeze pe fotbaliștii naționalei. ”Tricolorii” nu s-a mulțumit cu remiza și au produs marele șoc al preliminariilor. Vladislav Baboglo a trimis imparabil cu capul în poarta lui Szczesny, din centrarea lui Maxim Cojocaru, în minutul 85.

După meci, suporterii naționalei au făcut show pe străzile sectorului Botanica.

Selecționerul echipei naționale, Serghei Cleșcenco, a declarat astăzi presei că nu s-a așteptat la un asemenea scor. ”Totul s-a schimbat după discuțiile din pauză”, a precizat Cleșcenco.

SERGHEI CLEȘCENCO, selecționerul Naționalei Moldovei: "Vinovați sunt polonezii, pentru că au redus din turații. Iar pofta, cum se zice, vine mâncând. Am înscris un gol, apoi al doilea și am simțit că cel puțin vom obține o remiză. Dar am obținut victoria. Vă spun sincer: în pauză a fost o discuție scurtă. Doar i-am întrebat ce putem pierde în afară de onoarea noastră? Le-am spus să joace mai aprig în jumătatea de teren al polonezilor."

Reacția președintelui Maia Sandu a fost publicată pe Facebook. ”Moldova este victorioasă, când oamenii fac echipă unită, iar naționala a demonstrat în meciul cu Polonia că doar prin multă muncă, dedicare și luptă până în ultima clipă putem obține rezultate foarte bune”. La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a scris că este mândru de națională, care a reușit un adevărat miracol fotbalistic. După victoria cu Polonia apare speranța calificării în turneul final. După patru partide, naționala Republicii Moldova are cinci puncte și se află pe locul trei în grupă, după Cehia și Albania. Naționala mai are două egalări, scor 1-1, cu Insulele Feroe și scor 0-0, cu Cehia, ambele acasă. Singura înfrângere a fost în Albania, scor 0-2.

Opinia ta contează. Comentează!