Combatanți comemorați la Varnița
Social 19 iunie 2019, 21:07 | 1667

Eroii care au luptat pentru independența Republicii Moldova și au murit în războiul de la Nistru au fost comemorați astăzi, la împlinirea a 27 de ani de la începutul bătăliei de la Tighina, cea mai tragică etapă a acestui conflict armat. La evenimentul care a avut loc în satul Varnița, raionul Anenii Noi, au participat mai mulți veterani, polițiști, ministrul de Interne, Andrei Năstase, precum și angajați ai administrației publice locale.

Printre cei care au venit să-i comemoreze pe oamenii căzuți în anul 1992 pe câmpul de luptă a fost și directorul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol, Ion Iovcev.

Andrei Năstase a mai declarat că veteranii războiului de la Nistru NU trebuie să fie dezbinați.

Bătălia de la Tighina a avut loc între 19 și 22 iunie 1992. În timpul luptelor, sediul Poliției din localitate a fost atacat de militarii din Armata a 14-a, rămasă în regiunea transnistreană încă din perioada sovietică, iar 11 bărbați din satul Varnița și-au pierdut viața. Lupta a fost pierdută de autoritățile de la Chișinău, iar orașul Tighina, situat pe malul drept al Nistrului, a rămas sub controlul administrației separatiste din estul Republicii Moldova. 

Opinia ta contează. Comentează!