Scandal în biserica din Ursoaia
Social 9 decembrie 2019, 21:43 | 3537

Parohul bisericii din satul Ursoaia, raionul Causeni, vrea sa treaca lacasul sub patronajul Mitropoliei Basarabiei, pentru ca s-ar fi saturat sa verse bani in visteria Mitropoliei Moldovei. Potrivit lui Nazarie Ochisor, aceasta din urma ii cere o mie de lei la fiecare trei luni. Reprezentantii Mitropoliei Moldovei ne-au spus ca nu poate fi vorba de nicio taxa, precizand ca donatiile sunt benevole.

Preotul a anunțat despre schimbare la o slujbă. Cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, opiniile s-au împărți: unii enoriași au salutat decizia părintelui, alții, nici în ruptul capului.

Părintele le-a spus oamenilor din sat că Mitropolia Moldovei ar percepe trimestrial taxe de o mie de lei.

Nazarie Ochișor spune că de când slujește în biserica din satul Ursoaia, nimeni de la Mitropolia Moldovei nu a venit să vadă dacă are sau nu nevoie de ceva. Preotul a reușit să repare lăcașul doar cu sprijinul financiar al enoriașilor.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei afirmă contrariul.

O parte din săteni spune că preotul a procedat corect când a decis să treacă sub patronajul Mitropoliei Basarabiei.

Concomitent cu adunarea din curtea bisericii, alături, la Casa de cultură se desfășura o altă întâlnire a localnicilor, la care au venit mai multe fețe bisericești. Oamenii, pe care i-am întâlnit acolo, apreciază faptul că preotul nu cere taxe și a reparat biserica, dar nu le convine că ar ignora orânduirea și obiceiurile.

Alții spun că parohul ar fi refuzat să stropească unele morminte, de Paștele Blajinilor, sau să scoată mortul din casă, deoarece familiile ar fi sărace.

Într-un sfârșit, cele două tabere s-au adunat la Casa de cultură. Potrivit primarului localității, Elena Marjinean, cei prezenți au votat ca preotul Nazarie să slujească în biserică, dar și să treacă în subordinea Mitropoliei Basarabiei. Procedura este una neconformă, întrucât nu a fost respectat regulamentul, spune primarul din satul Ursoaia. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie