Sistemele de supraveghere a bolilor cu potențial epidemic ar putea fi îmbunătățite în Republica Moldova
Social 26 martie 2024, 20:09 | 213

Sistemele de supraveghere a bolilor cu potențial epidemic ar putea fi îmbunătățite în Republica Moldova, datorită unui sprijin de zece milioane de dolari din partea Fondului Pandemic. Noul proiect al Ministerului Sănătății, lansat astăzi la Chișinău, urmează a fi implementat în trei ani.

INGUNA DOBRAJA, director de țară a Băncii Mondiale în Republica Moldova: "Cred eu că acest proiect s-a lansat drept consecință a pandemiei Covid-19. Deoarece această pandemii a venit cu o presiune asupra economiei Republicii Moldova și a sistemului său de sănătate. După, am văzut o altă criză și anume invazia Rusiei în Ucraina. Vom continua asistența noastră în consolidarea capitalului uman, resursele umane, dar și alte sisteme, astfel încât sistemul de sănătate din Republica Moldova să fie mai puternic."

Proiectul are drept scop pregătirea sistemelor de laborator pentru a testa, identifica și raporta rezultate sigure în timp redus, dar și alinierea programului educațional al specialiștilor la programele internaționale și cele ale Uniunii Europene.

MILJANA GRBIC, reprezentant al OMS în Republica Moldova: 'Noi am învățat multe lecții din pandemia Covid-19 și la asta se referă acest mecanism de finanțare. Este vorba de consolidarea pregătirii și răspunsului la urgențe în Republica Moldova. Vrem să contribuim la securitatea mondială, prin sprijinirea țărilor în a-și îmbunătăți capacitățile de a gestiona aceste amenințări de sănătate."

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Ne punem ca scop să fortificăm capacitățile sănătății publice, și este foarte importantă pentru noi activitatea intersectorială și experiența pe care am acumulat-o toți, nu doar Republica Moldova, în gestionarea pandemiei Covid-19. Și, de asemenea, să investim în infrastructură, să avem laboratoare, să putem detecta oricare pericol."

Potrivit autorităților, Proiectul „Îmbunătățirea pregătirii și a răspunsului la pandemii prin consolidarea resurselor umane, îmbunătățirea supravegherii și promovarea sistemelor de laborator” va fi implementat pe o durată de trei ani.

Opinia ta contează. Comentează!