Carburanții, în continuă scumpire
Economic 7 noiembrie 2022, 15:20 | 1591

Carburanții continuă să se scumpească. Agenția Națională de Reglementare în Energetică anunță că motorina va costa mâine 27 de lei și 70 de bani, cu șapte bani mai mult decât astăzi. Iar benzina se scumpește cu 21 de bani și va ajunge la 26 de lei și 27 de bani, litrul.

Potrivit ANRE, scumpirile sunt cauzate de creșterea cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol. Agenția susține că în pofida scumpirilor pe plan regional, nivelul prețurilor la carburanți în Republica Moldova rămâne a fi unul din cele mai mici din Europa.

Agenția Națională de Reglementare în Energetică: "Potrivit datelor publicate de Globalpetrolprices.com, la situația din 31 octombrie 2022, prețuri mai joase decât în Republica Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia. Aceste țări dispun de capacități proprii semnificative de producere și sunt jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc."

Deoarece Republica Moldova importă tot necesarul de produse petroliere, fluctuațiile pe piețele internaționale se reflectă inevitabil la nivelul prețurilor la pompă pentru consumatorii finali. Doar pe parcursul săptămâni precedente, cotațiile Platts la benzină au crescut cu circa 100 de dolari/tona, iar la motorină cu circa 50 de dolari/tona, se mai arată în comunicatul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică.

Opinia ta contează. Comentează!