Judecători şi avocaţi, discuţii libere
Social 8 iunie 2018, 19:36 | 2494

O întâlnire informală între judecători, avocaţi şi jurişti s-a desfăşurat în cadrul unui eveniment public, la Chişinău. Oamenii de pe diferite baricade ale sistemului judiciar şi-au vorbit deschis despre problemele cu care se confruntă zi de zi. În special, este vorba despre îndoielile în timpul adoptării hotărârilor, rolul prejudecăţilor şi intuiţiei în luarea deciziilor sau dileme etice în exercitarea profesiei. Acestea au fost principalele subiecte ale întrunirii.

Evenimentul a început cu proiecţia unui scurtmetraj realizat de către jurnalistul olandez Coen Verbraak. El a discutat cu 12 magistrați din țara sa despre profesia lor și despre ei înșiși. Mesajul documentarului este că judecătorii se află de multe ori la limita dintre o decizie dictată de ceea ce prevede legea și ceea ce le şopteşte intima convingere, iar subiectivismul este caracteristic tuturor magistraților. Proiecția a fost urmată de o dezbatere cu participarea judecătorului Cristi Danileţ şi a expertei anticorupție Laura Ştefan din România, la care s-au alăturat judecători şi avocaţi din Republica Moldova. Comunicarea este elementul cheie pentru schimbarea situaţiei în bine, a remarcat unul dintre organizatorii evenimentului, consilierul Centrului de Resurse Juridice din Moldova Ion Guzun.

La eveniment a participat şi ambasadoarea Olandei în România și Republica Moldova.

În cadrul vizite sale la Chişinău, ambasadoarea Olandei, Stella Ronner-Grubacic, a avut şi întruniri pe subiecte economice.

Specialiștii olandezi ar putea să vină cu o serie de idei şi tehnologii noi la capitolul administrarea oraşelor, inclusiv în ceea ce privește colectarea şi reciclarea deşeurilor, mai notează Stella Ronner-Grubacic.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie