Bani publici în buzunarul lui Luncașu
Politic 18 iunie 2019, 20:36 | 4600

Din 2015 și până în prezent, o firmă gestionată de omul de afaceri Iurie Luncașu, care ar fi un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a câștigat contracte cu statul de zeci de milioane de lei. Mai exact, în conturile întreprinderii "Proterra Grup" SRL au ajuns peste 51 de milioane de lei pentru prestarea serviciilor de curățenie în mai multe instituții publice. O investigație realizată de Anticorupție.md scoate la iveală dedesubturile unei afaceri cu statul extrem de profitabile.

Primii bani din licitațiile pentru salubrizarea instituțiilor statului ar fi venit pe conturile întreprinderii „Proterra Grup”, gestionată de Iurie Luncașu, în perioada 2015 - 2016, când firma a obținut peste trei milioane de lei. În 2017, suma a scăzut la 237 de mii de lei. În schimb, un an mai târziu, „Proterra Grup” a dat lovitura încasând de la stat peste 21 de milioane de lei. Cel mai bănos client al întreprinderii este Agenția Servicii Publice, care, în 2018, a semnat cu firma lui Iurie Luncașu un contract de peste 13 milioane de lei. La licitație a mai participat un singur agent economic. În 2019, relațiile dintre cele două întreprinderi, una privată și alta de stat, au luat amploare. Pentru prestarea serviciilor de curățenie, Agenția Servicii Publice îi transferă firmei „Proterra Grup” peste 26 de milioane de lei, se arată în investigația realizată de Anticorupție.md.

Printre clienții „Proterra Grup” se mai numără asociațiile teritorial-medicale din sectoarele Buiucani și Centru ale Capitalei, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, ministerul Finanțelor, cel al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și Banca Națională a Moldovei. „Proterra Grup” nu ar fi câștigat din prima toate licitațiile, o bună parte din contractele cu statul fiind încheiate după ce compania ar fi contestat rezultatele unor tendere câștigate de alte firme.

Potrivit investigației citate, Iurie Luncașu, care ar fi un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a folosit o schemă, cunoscută sub denumirea „suveică”, pentru a fonda firma ce câştigă licitațiile cu statul. Astfel, „Proterra Grup” SRL a fost fondată în martie 2011 de „Terra Grup & CO”, care, la rândul ei a fost fondată tot în 2011, doar că în luna septembrie. Până în martie 2016, în calitate de fondator a figurat cetățeanul Andrei Burlacu, apoi întreprinderea a fost preluată de „Acvilin Grup”. Cea din urmă a fost fondată în 1996 de către Oleg Bacalov și Iurie Luncașu. Cei doi i-au înregistrat în calitate de fondatori pe membrii familiilor lor.

Iurie Luncașu este fondator la mai multe companii din domeniul construcţiilor sau ţigărilor. Presa a scris că în perioada guvernării comuniste el era printre apropiații lui Vladimir Voronin. După schimbarea guvernării, Luncașu ar fi intrat în anturajul lui Vladimir Plahotniuc. În 2012, el a fost surprins însoțindu-l pe oligarh la vila acestuia din Franța. Numele lui Iurie Luncașu ar figura și în tranzacția de peste 154 de milioane de lei, prin care o firmă cipriotă a procurat clădirile din perimetrul străzilor Timiș și Bujorilor din Chișinău, imobile atribuite lui Plahotniuc. Totodată, Luncașu se numără printre invitații la petrecerile primarului de Orhei, Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru implicare în falimentarea Băncii de Economii. Cei vizați în investigația Anticorupție.md nu au comentat, deocamdată, informațiile.

În martie 2018, o echipă a Jurnal TV a fost agresată la poarta omului de afaceri Iurie Luncașu. Un paznic l-a lovit pe operator cu o lopată de curățat zapadă. Reporterul a chemat poliția, dar până să vină echipajul de la 902, echipa s-a pomenit înconjurată de persoane necunoscute.

Opinia ta contează. Comentează!