Fracțiunile parlamentare s-au prezentat la Președinție pentru consultări cu Maia Sandu
Politic 16 martie 2021, 19:27 | 1923

Consultările fracțiunilor parlamentare cu președintele Maia Sandu au durat mai bine de șapte ore. Rând pe rând reprezentanții partidelor din Parlament au venit la discuții cu Maia Sandu. Toate, cu execpția PAS, au pledat pentru învestirea urgentă a unui nou Guvern. Spre finalul consultărilor de la Președinție, când le-a venit rândul socialiștilor să dialogheze cu Maia Sandu, candidatul coaliției PSRM-Șor la funcția de premier, Mariana Durleșteanu, a anunțat că nu mai vrea să candideze la funcția de prim-ministru și speră că ”viitoarele alegeri anticipate vor aduce o nouă clasă politică”.

Reprezentații Partidului Șor și cei ai Platformei ”Pentru Moldova” au fost primii, care au venit să discute cu Maia Sandu. ”Partidul Șor o susține în continuare pe Mariana Durleșteanu drept candidat pentru funcția de premier”, a declarat ulterior deputatul formațiunii, Marina Tauber. Aceasta a precizat că ea și colegii săi ”sunt satisfăcuți de discuțiile cu Maia Sandu, care au fost ”deschise și constructive”.

MARINA TAUBER, deputat al Partidului Șor: "Noi, în continuare, menținem pozițiile noastre. Candidatura susținută de noi este doamna Durleșteanu. Desigur că noi suntem gata să dialogăm referitor la diferite modalități și opțiuni. Important e ca toate fracțiunile din Parlament să găsească soluții împreună."

Iar liderului grupului ”Pro Moldova”, Andrian Candu, spune că nu contează cine va fi viitorul premier, ci salvarea țării de criza pandemică. Candu afirmă că e nevoie de un guvern anti-criză și că, în acest sens, e disponibil pentru comunicare și dialog.

ANDRIAN CANDU, președintele grupului ”Pro Moldova”: "”Pro Moldova”, așa cum a declarat, va susține un guvern anti-criză. Pentru a susține o anumită persoană, că e doamnă sau că e domn, indiferent cum l-ar chema, trebuie să vedem cine este această persoană, care este echipa cu care vine, care este programul de guvernare și care sunt prioritățile care și le propune pentru o anumită perioadă de timp. Dacă doamna președinte Maia Sandu va decide și va face un pas, atunci și Parlamentul va face, la rândul său, un pas și vor găsi compromisul necesar ca să fie desemnată o persoană în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru."

Și președintele PD, Pavel Filip, spune că în actuala situație pandemică nu ar trebui să fie organizate alegeri parlamentare anticipate și că nevoie de un guvern funcțional. Într-o lună, acesta ar trebui să vină în Parlament cu mai multe proiecte de lege, iar ulterior, timp de trei luni, deputații să nu se întrunească în ședințe, provocând astfel dizolvarea Legislativului și alegeri anticipate. Potrivit lui Filip, un asemenea scrutin ar putea să aibă loc peste vreo jumătate de an. Cât despre numele potențialului premier.

PAVEL FILIP, președintele Partidului Democrat: "Ar putea fi și Andrei Năstase, dacă se agrează între toate formațiunile politice. Partidul Democrat a demonstrat că poate guverna și puteți să priviți în trecut la lucrurile care au fost făcute în această țară pe perioada guvernării Partidului Democrat, inclusiv în perioade de criză. Vă mulțumim foarte mult! O zi bună!"

Pe la orele amiezii, la consultări au mers reprezentanții Platformei DA. Președintele fracțiunii parlamentare, Alexandru Slusari, a declarat că sunt trei scenarii pentru ulterioarele evoluții politice - fie un guvern PSRM-Șor, fie menținerea Guvernului actual interimar cu Aureliu Ciocoi pe o perioadă nedeterminată, fie votarea unui guvern condus de Platforma DA.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele fracțiunii Platforma DA: "Noi aici nu facem secrete să realizăm această idee."

Iar reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au declarat, după consultările cu Maia Sandu, că alegerile parlamentare anticipate rămân o prioritate, dar până la organizarea acestora, actualul Guvern interimar trebuie să fie ajutat de Parlament în gestionarea crizei pandemice. Potrivit lui Igor Grosu, anticipatele ar putea fi organizate abia la vară.

IGOR GROSU, președintele fracțiunii PAS: "Noi am reiterat încă o dată și să ne pregătim pentru alegeri."

Ultimii la consultări au venit socailiștii. Deși au fost invitate fracțiunile parlamentare, iar șeful PSRM, Igor Dodon, nu este deputat, acesta a venit la Președinție flancat de Corneliu Furculiță și Vlad Batrâncea. Dodon spune că majoritatea parlamentară PSRM-Șor insistă asupra desemnării Marianei Durleșteanu la funcția de premier. Întrebat de jurnaliști - cum e posbil așa ceva în condițiile în care Durleșteanu a anunțat că renunță la această propunere, Dodon a răspuns:

IGOR DODON, președintele PSRM: "Stimați, stimați colegi și vaccinați-vă!"

Opinia ta contează. Comentează!