Iuri Luncașu s-ar fi sinucis
Social 20 august 2019, 07:22 | 2095

Iuri Luncașu, omul de afaceri din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care a murit sâmbătă seara, s-ar fi împușcat în cap din propriul pistol. Informația a fost confirmată de către șeful Procuraturii municipale Chișinău Ștefan Șaptefrați, pentru un portal de știri. Deși ne-a promis că va comenta subiectul pe parcursul zilei, Șaptefrați nu ne-a răspuns la apel.

În presă s-a scris că martor la cele întâmplate ar fi fost Boris Babin, șoferul lui Luncașu. El se afla nu departe de mașina în care omul de afaceri s-ar fi împușcat. Babin s-a dovedit a fi tatăl tânărului, care, în vara anului trecut l-a omorât pe Teodor Țăranu, fiul analistului politic Anatol Țăranu. Potrivit presei, sâmbătă seara, Iuri Luncașu a mers cu șoferul său pe un câmp de lângă Chișinău. După ce a oprit mașina, afaceristul i-ar fi cerut subalternului să scrie următorul mesaj: ”Am cumpărat căsuța albă în 2017 și am fost investitor". Ulterior, șoferul ar fi ieșit din automobil, iar Luncașu s-ar fi împușcat în cap.

Cât despre "Casa albă", jurnaliștii de la Rise Moldova și cei de la Ziarul de Gardă au scris, anterior, că operațiunea de vânzare cumpărare a palatului de pe strada Timiș din Chișinău, atribuit lui Vladimir Plahotniuc, care a avut loc în ianuarie 2017, a fost intermediată de omul de afaceri Iuri Luncașu - apropiat de-al fostului șef al Partidului Democrat. Drept proprietar al imobilului figurează o firmă din Republica Moldova, deținută integral de o companie ofshore din Cipru. Plahotniuc a negat că palatul de pe strada Timiș i-ar aparține, însă Jurnal TV a intrat în posesia unor documente, care demonstrează că firma cipriotă care a cumpărat „Casă albă” este administrată din același sediu și de către aceleași persoane, care gestionează toate afacerile lui Plahotniuc, atât cele din Republica Moldova, cât și cele de peste hotare. Postul nostru de televiziune a arătat că timp de un an, în perimetrul a trei străzi, pe un teren de aproape două hectare, s-au vândut și imediat s-au cumpărat aproape toate construcțiile din preajma "Casei albe". Proprietăți de milioane erau demolate.

În perioada guvernării Partidului Comuniștilor, presa a scris că Luncașu a fost o persoană din anturajul liderului PCRM, Vladimir Voronin. Totodată, Luncașu se număra printre invitații la petrecerile primarului de Orhei, Ilan Șor. În cadrul unei anchete jurnalistice, echipa Jurnal TV a mers anul trecut să filmeze casa lui Luncașu, însă a fost agresată de către un paznic de-al acestuia.

Atunci am încercat să discutăm și cu omul de afaceri, Iuri Luncașu, dar așa și nu am reușit.

Portalul anticorupție.md scrie că Iuri Luncașu era președinte al Clubului oamenilor de afaceri „Interdependența” și deținea acțiuni în mai multe firme de construcții, import de mobilă, producerea și exportul vinului și a produselor de tutungerie. Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat anterior o anchetă despre cum o firmă atribuită lui Luncașu a câștigat licitații de milioane pentru salubrizarea instituțiilor statului. Despre Luncașu s-a scris că era prieten și cu Serghei Iaralov, un alt apropiat al lui Plahotniuic.Luncașu și Iaralov erau vecini. 

Opinia ta contează. Comentează!