Elevii, care au excelat în acest an la olimpiadele regionale și internaționale, au fost premiați la Gala Olimpicilor
Social 20 decembrie 2022, 19:36 | 884

Elevii, care au excelat în acest an la olimpiadele regionale și internaționale, au fost premiați astăzi la Gala Olimpicilor, ediția 2022. Aplaudați au fost și dascălii, care i-au îndrumat pe tineri în diferite competiții. Loturile olimpice la matematică, informatică, chimie, biologie, fizică, științe și inginerie au reușit să obțină 51 de premii, între care opt medalii de argint!

Alin Popescu este cel mai tânăr dintre olimpici. Adolescentul de 15 ani a reușit să obțină argint la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori, un bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori și alt bronz - la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori.

ALIN POPESCU, elev, Liceul teoretic „Orizont”, Chișinău: "În primul rând, munca perseverentă, este cel mai important lucru pe care un elev trebuie să-l facă pentru a obține astfel de rezultate, în al doilea rând, pasiunea și în al treilea, cineva care să te susțină. Eu am câștigat 17 mii 500 de lei și am de gând să le cheltui pe un calculator nou, care mă va ajuta ieri să fac informatică."

Printre cei care au adus medalii acasă este și Darius Graur, din Bălți. Băiatul a luat bronzul la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, din Columbia.

DARIUS GRAUR, elev, Liceul teoretic „Mihai Eminescu”, Bălți: "Concurența a fost destul de mare, au participat elevi din 34 de țări, 227 de elevi, a fost foarte emoționant, ca la orice concurs. M-au susținut părinții, mi-au ținut pumnii, fapt care a contribuit la rezultatul meu final. Profesorii, și de asemenea, colegii."

Bianca Iordachi, pasionată de matematică, a luat bronz și la Olimpiada Balcanică de Matematică, și la Olimpiada Europeana de Matematică pentru fete.

BIANCA IORDACHI, elevă, Liceul teoretic „Orizont”, Chișinău: "Am ajuns la acest succes, depunând mult efort și muncă. Am început încă din clasele mici, încă din clasa a V-a. Alături de mine au fost părinții și profesorii. De obicei, științele sunt îmbrățișate de bărbați, dar mă simt bine, mă simt mai puternică, că sunt fată și pot concura la același nivel cu băieții."

Au fost premiați și cei, care își dedică o mare parte din timp discipolilor săi.

ANA MOLDOVAN, cercetător științific, USM: "Este plăcut atunci când munca este recunoscută și remunerată și ne bucurăm enorm că acești tineri frumoși și talentați au ocazia să fie cunoscuți de întreaga țară."

Pentru a atinge performanțele dorite, tinerii trebuie să fie apreciați și motivați corespunzător, consideră autoritățile de la Chișinău.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: "Valoarea premiilor, conform hotărârii de Guvern, este, pentru Olimpiada Internațională, pentru medalia de aur - 20 de mii de lei, pentru medalia de argint - 15 mii de lei, pentru medalia de bronz - 10 mii de lei."

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Să știți că sunteți cei mai frumoși ambasadori ai țării noastre la aceste competiții."

Valoarea totală a premiilor oferite elevilor și cadrelor didactice în acest an este de 710 mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!