Maia Sandu a cerut, după ședința CSS, ca toate contractele de muncă cu administrația CFM să fie suspendate
Politic 27 aprilie 2021, 19:57 | 1053

Întreaga conducere a Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei va fi demisă. Anunțul a fost făcut de președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Reprezentanții întreprinderii au refuzat să comenteze somația șefului statului.

Într-un mesaj pe facebook, Maia Sandu a scris că, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, s-a convenit asupra unor măsuri „care trebuie întreprinse urgent”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "-Guvernul să suspende contractele de muncă cu administrația CFM, în special cu directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu, reieșind din performanța proastă și managementul defectuos din ultima perioadă. -Agenția Proprietății Publice să organizeze un concurs transparent și corect pentru selectarea noului director general al CFM. -CNA să se autosesizeze și să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activității fostei și actualei conduceri a CFM sub aspect de corupție; Procuratura Generală să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude."

La telefon am reușit să vorbim cu Serghei Tomșa, director interimar al CFM, care însă, a refuzat să comenteze situația.

SERGHEI TOMȘA, director interimar al CFM: "Eu cred că nu este momentul să discutăm întrebarea asta, trebuie să vă adresați la Agenția Proprietății Publice, pentru un răspuns la aceste întrebări."

La ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate s-a discutat și despre achitarea salariilor angajaților CFM. Mai exact Agenția Proprietății Publice urmează să prezinte, în termen de 10 zile, un plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, care să prevadă inclusiv acțiuni de reeșalonare a datoriilor și prioritizarea plăților salariale. Iar Guvernul trebuie să identifice, în regim de urgență, surse pentru achitarea salariilor angajaților. De asemnea, CFM trebuie să implementeze imediat recomandările Curții de Conturi, care se conțin încă în decizia din 17 decembrie 2020. Curtea de Conturi a depistat anterior delapidări de milioane și a sesizat Procuratura Anticorupție.

Opinia ta contează. Comentează!