20 aprilie în istorie

1808: S-a născut împăratul francez Napoleon al III-lea. Charles-Louis-Napoléon Bonaparte a fost primul președinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.

1841: Primul roman polițist din lume a văzut lumina tiparului: "Crimele din Rue Morgue" scris de Edgar Allan Poe. Poe a scris lucrarea într-un moment în care crima pătrundea tot mai puternic în mintea oamenilor ca urmare a dezvoltării urbane.

1889: Acum 129 de ani, pe 20 aprilie s-a născut dictatorul Adolf Hitler.

1947: Presa anunţă punerea în circulaţie a bancnotelor de 1 milion de lei. Este momentul în care în România inflaţia începe să crească vertiginos.

1862: A fost finalizată prima testare a procesului de pasteurizare, de către Louis Pasteur și Claude Bernard. Cu 24 de ani mai devreme, Frans von Soxhlet, chimist agronom german, a sugerat primul că laptele vândut public ar trebui să fie pasteurizat. Termenul „pasteurizare” derivă desigur de la munca de pionierat a lui Louis Pasteur în lupta sa pentru distrugerea microbilor prin tratament termic, dar zona de interes a lui Pasteur a fost vinul şi berea, nicidecum laptele.

Astăzi îi felicităm pe toţi colegii noştri cu ocazia Zilei Internaționale a Presei Libere. Ziua este marcată începând din anul 1991, la iniţiativa Organizaţiei „Reporteri fără frontiere”.

Opinia ta contează. Comentează!