Rezidenții parcului industrial achită lunar un preț de 43 de lei pentru un kilowatt/oră
Social 9 octombrie 2023, 15:41 | 425

Parcul Industrial Tracom se confruntă în ultima perioadă cu mai multe probleme și bariere care împiedică în mod semnificativ dezvoltarea și modernizarea zonei industriale. Potrivit administrației, acest lucru se întâmplă din cauza unor rezidenți ai parcului, care nu respectă condițiile implementării proiectelor de afaceri. O altă problemă este blocajul cu care se confruntă unii agenți economici atunci când vor să obțină autorizații de construcție sau reconstrucție a spațiilor pe care le au în proprietate. Toate aceste probleme au fost discutate într-o ședință, la care au participat și trei deputați ai puterii.

Unii rezidenți ai Parcului Industrial Tracom sunt nemulțumiți de facturile pe care trebuie să le plătească lunar. Din iulie 2022, administrația Parcului a obținut autorizația de operator de distribuție de timp închis a energiei electrice. Prin urmare, a fost pus în aplicare un tarif de 43 de lei, calculat conform metodologiei specificate în hotărârea ANRE. Ulterior, tariful a fost contestat de către unii rezidenți, dar chiar și așa a fost aprobat, deoarece corespunde metodologiei de calcul.

SERGIU LAZARENCU, deputat PAS: "Tracomul trebuie să fie un partener al rezidenților și să soluționeze problema. Eu vreau ca azi să ieșim de aici și să rezolvăm această problemă și să nu avem tarife mai mari decât în altă parte."

Administratorul Parcului Industrial Tracom, Aurelia Salicov, a atras însă atenția că zona industrială a fost condiționată de către ANRE să se înregistreze ca operator de distribuție de tip închis, conform legii.

AURELIA SALICOV, administrator al Parcului Industrial Tracom: "Anterior parcul utiliza un sistem de tarificare pentru întreținerea rețelei bazat pe o decizie a consiliului societății. ANRE a constatat că este un exercițiu ilegal și a făcut mai multe solicitări în adresa întreprinderii și ne-au solicitat să obținem această autorizație de operator de tip închis."

Potrivit reprezentantului ANRE prezent la ședință, soluția ar putea fi ca rețeaua de curent care se află în gestiunea Tracomului să fie trecută în gestiunea Premier Energy. Parcul industrial a avut deja o discuție cu furnizorul de energie, dar compania cu pricina ar fi refuzat. Totuși, reprezentantul ANRE spune că prețul la curent este unul justificat. Tracom procură energia electrică cu 35 de lei per kilowat, iar adaosul comercial aplicat rezidenților este de cinci la sută. Pe lângă nemulțumirea agenților economici privind prețul la curent, cu probleme se confruntă și administrația Tracom.

AURELIA SALICOV, administrator al Parcului Industrial Tracom: "Cu siguranță una dintre probleme este partea de oferire a spațiilor în sublocațiune, lucru care nu este permanent executat de către unii rezidenți în conformitate cu parcurile industriale. În acest context, chiar și la ședință am discutat acest aspect și am atras atenția tuturor rezidenților că trebuie să se conformeze reglementărilor legale."

Unii rezidenți nu își respectă angajamentele atunci când primesc un teren în sublocațiune, iar aceasta infleunțează negativ procesul de dezvoltare și modernizare a parcului industrial, a punctat Aurelia Salicov.

AURELIA SALICOV, administrator al Parcului Industrial Tracom: "Sunt unele proiecte care au fost asumate în 2014-2015 și până în prezent ele s-au desfășurat foarte lent. Eu anume la această categorie de rezidenți m-am referit și încercăm printr-un dialog constructiv să cerem de la ei ca să-și onoreze tot ceea ce și-au asumat și să implementeze proiectele."

După ședința cu rezidenții și administrația Parcului Industrial Tracom, deputații PAS Radu Marian și Vasile Grădinaru au declarat că și-au luat mai multe angajamente pentru a îmbunătăți activitatea zonei industriale, inclusiv prin modificarea Legii cu privire parcurile industriale.

VASILE GRĂDINARU, deputat PAS: "Constatăm că există o problemă în ceea ce ține de activitatea în interiorul parcului industrial, acolo unde se pare la prima etapă că lucrează unii agenți economici care și-au atribuit dreptul de rezident deși nu aveau acest drept. Va trebui să rezolvăm această problemă. Sunt și chestiuni de infrastructură, conectivitate."

Parcul Industrial Tracom este una dintre cele mai mari platforme economice din Republica Moldova. Pe teritoriul parcului activează peste 70 de rezidenți cu o cifră de afaceri anuală de peste șase miliarde de lei, potrivit datelor statistice din 2022.

Opinia ta contează. Comentează!