Chișinăul și Kievul primesc felicitări
Politic 15 decembrie 2023, 19:33 | 979

Republica Moldova și Ucraina au primit felicitări din Occident, cu ocazia deciziei Consiliului European de a începe cu aceste două țări negocierile de aderare la blocul comunitar. Mesaje de felicitare au publicat ieri președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, șeful Comisiei Europene Ursula von der Leyen, șeful diplomației europene, Josep Borrell, și cancelarul german, Olaf Scholz, și Departamentul de Stat al Statelor Unite. „Lucrurile vor merge bine mai departe”, consideră președintele României, Klaus Iohannis.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei și mult succes în negocierile de aderare. Cred că nu exagerez dacă spun că este un rezultat istoric. Este un pas foarte important pentru Moldova, pentru Ucraina și pentru Georgia. Sunt foarte optimist că lucrurile vor merge bine mai departe. Și Republica Moldova, și Ucraina s-au străduit foarte mult."

Suntem mândri că ne-am respectat promisiunile și ne bucurăm pentru prietenii, și partenerii noștri, a scris în mesajul său președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Liderii Uniunii Europene au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, și să acorde statutul de candidat Georgiei. Este o decizie strategică și o zi care va rămâne gravată în istoria Uniunii noastre."

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a publicat un tweet în română, afirmând că „Moldova este Europa, iar Europa este Moldova”.

„Este un pas semnificativ către o Europă unită”, a comentat la rândul său șeful diplomației europene, Josep Borrell.

JOSEP BORRELL, șeful diplomației UE: "Prin demararea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova, acordarea statutului de candidat Georgiei și începerea negocierilor cu Bosnia și Herțegovina facem un pas istoric către o familie europeană mai puternică. Decizia Consiliului European este o dovadă a angajamentului și devotamentului partenerilor noștri față de valorile noastre comune și reformele Uniunii Europene."

Un mesaj de felicitare a publicat și cancelarul german, Olaf Scholz.

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "Am decis să începem discuțiile de aderare cu Ucraina și, de asemenea, cu Republica Moldova. Un semn puternic de sprijin. Este un lucru clar: aceste țări aparțin familiei europene."

”Statele Unite continuă să susțină cu fermitate procesul de extindere a Uniunii Europene și așteaptă să sprijine țările candidate și potențial candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană pe măsură ce acestea continuă reformele critice”, se arată în comunicatul Departamentului american de Stat.

Opinia ta contează. Comentează!