În Joia Mare, gospodinile de prin sate au început dis-de-dimineață să coacă pască și cozonaci
Social 2 mai 2024, 20:05 | 385

În sate predomină mirosul de pască și cozonac. În Joia Mare, dis-de-dimineață, gospodinele au frământat aluatul, au încins focul și au trecut la treabă. În casa familiei Ducă s-a copt astăzi după o tradiție veche, folosind doar ingrediente naturale. Echipa noastră de filmare a mers în satul Revaca, pentru a vedea cum decurg pregătirile pentru Ziua Învierii.

Valentina Ducă și Vera Căpățină au organizat astăzi o clacă ca pe timpuri. Au copt cozonaci, pască și au vopsit ouă. Femeile spun că păstrează tradiția de mai bine de 40 de ani.

VALENTINA DUCĂ, locuitoare a satului Revaca: "M-am învățat de la soacră. De la ea am apucat toată procedura.Secretul este acela: punem drojdia, ouăle, trebuie să fie frământat bine, cald în casă.În primul rând te rogi ca să se primească azi păscuța, cu Doamne Ajută!

Cât focul arde în vatră, gospodinele au început să împletească pasca.

VALENTINA DUCĂ, locuitoare a satului Revaca: "Facem gâțișoara pentru colăcelul împrejur și apoi facem mai mici, facem Sfânta Cruce și în patru părți se pune brânza. Trebuie să avem grijă și de foc, să fie bun, din lemne uscate."

Gospodinele au ales mai multe umpluturi pentru cozonaci: gem, mac, fructe uscate sau ciocolată.

VALENTINA DUCĂ, locuitoare a satului Revaca: "Noi facem o ruladă. Este făcută din ou, portocale, lămâie dată prin blender, vanilie, scorțișoară, zahar, dar și unt, numaidecât! Umplutură avem nucă. Iată, cu cireașă și cu mac, dar și gem cu mere și gutuie."

În timp ce pasca și cozonacii se coc în cuptor, femeile au trecut la vopsirea ouălor.

VALENTINA DUCĂ, locuitoare a satului Revaca: "În primul rând le spălăm cu sodă alimentară.Iată așa, pun și oțet. Ele ca și cum se călesc."

După ce ouăle au stat câteva minute în cratiță, acestea capătă culoare.

În sâmbăta Învierii, femeia va găti doar bucate tradiționale. Desigur, nu va lipsi carnea de miel.

După aproape 40 de minute, întreaga curte este învăluită de arome de cozonaci și pască.

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici marchează astăzi Joia Mare. Credincioșii îşi amintesc de Cina cea de Taină, de arestarea şi de judecarea lui Iisus Hristos. Paștele va fi sărbătorit în această duminică, pe 5 mai.

Opinia ta contează. Comentează!