Nu și-au primit salariile de doi ani
Social 22 august 2023, 19:39 | 636

Peste 50 de angajați ai companiei ”Moldaeroservice” și-au primit ultimul salariu în octombrie 2020. Unii au plecat în disperare, iar cei rămași muncesc degeaba. Toate încercările acestora de a sensibiliza administrația au eșuat. În septembrie trecut, întreprinderea a ajuns în procedură de insolvabilitate, din cauza datoriilor față de angajați și bugetul de stat. Cifra totală a trecut de zece milioane de lei. Cei de la Agenția Proprietății Publice declară că toată responsabilitatea revine administratorului de insolvabilitate, dar acesta nu ne-a răspuns la apel.

Oamenii au o singură întrebare: își vor primi sau nu banii munciți în sudoarea frunții. Potrivit angajaților, problema a început în 2019. Mulți muncitori s-au concediat, așa că din peste 50 de angajați, câți erau anterior, acum sunt aproape 30. Nici unii, nici alții, nu și-au văzut banii, pe care i-au muncit mai bine de doi ani.

Oamenii sunt în culmea disperării. Acest bărbat vorbește despre doi foști colegi, care au plecat de la întreprindere fără nicio speranță că vor mai vedea banii.

Vera Kislovskaia lucrează la depozit. Spune că a îndeplinit toate sarcinile de muncă, dar nu și remunerare.

Sergiu Rusu este fost pilot șef al întreprinderii. A lucrat din 1992 până în 2022. Ca să-și recupereze o parte din bani, bărbatul a fost nevoit să meargă în instanță.

L-am sunat, pentru explicații, pe administratorul ”Moldaeroservice”, Valeriu Catan. Acesta ne-a spus că întreprinderea are o datorie de peste zece milioane de lei față de bugetul de stat, angajați și față de unii operatori economici.

VALERIU CATAN, administrator ”Moldaeroservice”: "În procedura asta de insolvabilitate angajații nu primesc bani. Nici statul nu primește impozite, nici CNAS-ul, nici antreprenorii, cu care am colaborat. Pentru aceasta și este procedura de insolvabilitate, ca să asigurăm drepturile tuturor creditorilor."

Am încercat să discutăm și cu administratorul procesului de insolvabilitate, Veaceslav Timotin, dar acesta nu ne-a răspuns la solicitare.

Întreprinderea de Stat „Moldaeroservice” este unul dintre cei mai experimentați furnizori de servicii aeriene cu elicoptere de tip MI–2 în Republica Moldova, Egipt, Algeria, Irak, România, Bulgaria, Turcia și Coreea de Sud. În conformitate cu Autorizaţia de Operator Aerian, emisă de Autoritatea Aeronautică Civilă, întreprinderea efectuează zboruri de ambulanță aeriană, zboruri de observare, de căutare–salvare, zboruri de reclamă şi agrement, dar și în folosul sectorului silvic.

Opinia ta contează. Comentează!