64 de milioane de turci cu drept de vot s-au prezentat masiv la urne, rata provizorie de participare apropiindu-se de 90 la sută
Externe 15 mai 2023, 21:47 | 372

În Turcia, unde ieri s-au desfășurat alegeri prezidențiale și legislative, actualul șef al statului Recep Tayyip Erdogan și contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu intră în turul doi al prezidențialelor. Numărătoarea finală a voturilor, care s-a încheiat azi, a arătat că niciunul dintre candidați nu a obținut peste 50 la sută din voturi. A fost însă o cursă strânsă. Astfel, pentru prima dată în istoria acestei țări, va exista un tur doi de scrutin. Acesta se va desfășura pe 28 mai. Sunt cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a Turciei.

După numărarea sufragiilor, Erdogan a obţinut 49,51% din voturi, iar Kiliçdaroglu - 44,88%. Nu a fost o noapte a alegerilor la care a sperat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, dar în timp ce a salutat mulțimea adunată la sediul partidului pe care îl conduce, el s-a arătat optimist, în pofida unui al doilea tur, notează France 24.

RECEP TAYYIP ERDOGAN, președintele Turciei: "Dacă națiunea noastră și-a făcut alegerea în favoarea unui al doilea tur de scrutin, atunci și acesta este binevenit. Credem cu fermitate că noi vom continua să slujim națiunii noastre în următorii cinci ani."

Alegerile curente reprezintă cea mai mare provocare pentru Erdogan, aflat la putere în Turcia de 20 de ani. Oponentul său, candidatul unui bloc de opoziție format din şase partide, Kemal Kiliçdaroglu, se arată convins în obținerea unei victorii.

KEMAL KILICDAROGLU, candidat pentru funcția de președinte al Turciei: "În pofida campaniei sale severe împotriva noastră, Erdogan nu a obținut rezultatul pe care l-a dorit. Trebuie să așteptăm rezultatele finale. Dacă primul tur nu a fost suficient să primim mandatul, îl vom obține în turul doi de scrutin."

Pe locul al treilea s-a situat Sinan Ogan. Acesta a luat 5,2 la sută din sufragii și mulți cred că opțiunea sa pentru unul dintre cei doi rămași în cursă va fi decisivă.

Ulterior, Ogan a declarat că îl va susţine în turul doi pe principalul candidat al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, doar dacă acesta va accepta să nu ofere concesii partidului pro-kurd, scrie Reuters.

Cât privește votul pentru alegerile parlamentare, coaliția lui Erdogan se îndreaptă spre o majoritate, notează France 24.

64 de milioane de turci cu drept de vot s-au prezentat masiv la urne, duminică. De notat că în acest stat prezența la vot este obligatorie prin lege, iar neparticiparea se sancționează. Sunt niște alegeri extrem de importante în Turcia, luând în considerare că acestea l-ar putea înlătura pe preşedintele Erdogan după două decenii petrecute la putere, scrie Reuters.

Scrutinul de ieri s-a desfășurat la trei luni după seria de cutremure catastrofale din sudul Turciei, în care zeci de mii de oameni au murit și alte câteva milioane au rămas fără adăpost. Erdogan a fost criticat pentru gestionarea dezastrului. Sondajele de opinie au arătat că economia este principala îngrijorare a turcilor. În această țară, rata inflației a atins anul trecut cifra de 85%, notează France 24.

Opinia ta contează. Comentează!