E-deșeurile sunt deosebit de periculoase pentru mediu, dar și pentru sănătate
Social 22 noiembrie 2019, 21:33 | 1199

Zilnic, pe piata apar produse electrice si electronice noi. Echipamentele avanseaza in culori, marimi si parametri, iar din dorinta de a le utiliza, oamenii le cumpara, fara sa renunte la cele vechi. Totusi, numarul celor responsabili este in crestere, afirma directorul executiv al unei companii care asigura gestionarea deseurilor.

Am încercat să aflăm dacă locuitorii Chișinăului aruncă la gunoi dispozitivele uzate și dacă știu că deșeurile electrice și electronice sunt o bombă cu ceas pentru mediu și sănătate. Iată ce ne-au răspuns:

Specialiștii dau alarma: e-deșeurile sunt deosebit de periculoase pentru mediu și sănătate, conținând plumb, brom, mercur și substanțe halogene. Acestea pot afecta capacitatea de învățare, memoria, pot deteriora sistemul nervos, sanguin, rinichii, sistemul imunitar și nu doar. E simplu să gestionăm corect! În Chișinău au fost instalate până acum 80 de puncte de colectare a e-deșeurilor. Oamenii pot arunca acolo telefoane mobile, baterii, uscătoare de păr, tablete sau laptop-uri. Iar în cazul electrocasnicelor mari, companiile de colectare vin direct acasă pentru colectare.

Fie că e vorba de baterii alcaline rămase în jucăriile copiilor sau de televizorul rămas pe post de mobilier, toate astea afectează sănătatea oamenilor. Cert este că sectorul TIC lasă o amprentă grea asupra mediului și sănătății umane, astfel încât gestionarea eficientă a e-deșeurilor este o responsabilitate tuturor. Potrivit datelor din 2018 ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, importul de echipamente electrice și electronice în Republica Moldova era de 4,5 kg/locuitor. 

Opinia ta contează. Comentează!