Soția lui Vasile Botnari vrea să asiste la procesul de judecată și chiar a solicitat amânarea ședinței din 7 octombrie
Social 7 octombrie 2022, 19:40 | 1050

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, singurul condamnat în dosarul profesorilor turci expulzați din Republica Moldova, a prezentat astăzi Curții de Apel Chișinău o solicitare mai neobișnuită. Soția lui Botnari, deși nu are nicio calitate procesuală în dosar, a cerut ca ședința să fie amânată, deoarece vrea și ea să participe la proces. Cererea a fost respinsă de judecători, fără să fie examinată. Ședința nu a avut însă loc, deoarece a lipsit, motivat, avocatul soției unuia dintre profesorii turci.

VASILE BOTNARI, fost director al SIS: "De ce vreți ca soția dumneavoastră să asiste la ședințe? -Nu eu, soția mea dorește să asiste la ședințe fix așa cum și doamna Tufekci asistă la ședințe. -De ce? -Pentru că ea se consideră parte, care a primit prejudiciu moral în urma condamnării mele. -Despre ce fel de prejudiciu moral este vorba? -O să o întrebați pe ea în ședința de judecată."

Părțile vizate în dosar s-au întrunit pentru a doua oară la Curtea de Apel, de când dosarul profesorilor turci a fost desecretizat. Vasile Botnari este singurul condamnat de prima instanță în acest dosar. El a refuzat să ne spună la comanda cui au fost extrădați atunci cei șapte profesori turci din Republica Moldova.

VASILE BOTNARI, fost director al SIS: "-La comanda cui ați acționat dumneavoastră atunci când au fost extrădați profesorii turci? -Eu am îndeplinit atribuțiile de serviciu. -Cine a dat acest ordin? -Am îndeplinit atribuțiile de serviciu și atât. - Regretați faptul că au fost extrădați profesorii? Mai mult, Republica Moldova a fost condamnată. -Încă odată vă spun, eu mi-am îndeplinit atribuțiile de serviciu, atât. Vă Mulțumesc."

Galina Tufekci, soția unuia dintre cei șapte cetățeni turci, ne-a spus că își dorește să aibă calitate de parte vătămată pe acest dosar. Tot ea este cea care a cerut rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Chișinău.

GALINA TUFEKCI, soția unuia dintre profesorii turci: "Potrivit avocatului lui Botnari, eu, cea căreia i-au pus pistolul la tâmplă, soțul mi-a fost luat cu forța. A fost distrusă familia mea. Patru copii trăiesc deja al cincilea an fără tată. Eu, potrivit avocatului lui Vasile Botnari, nu am dreptul să fiu parte vătămată. Eu nici până acum nu am statut de parte vătămată în dosar. Iată așa o situație."

În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, ofițerii SIS au reținut și au extrădat șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont”. Toți șapte au fost condamnați la pedepse cu închisoarea în Turcia. Pentru expulzarea profesorilor turci, Republica Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Guvernul a fost obligat să le plătească celor șapte dascăli câte 25 de mii de euro. Fostul șef al SIS, Vasile Botnari, singurul figurant în dosar, a fost condamnat și obligat să achite o amendă de 88 de mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!