A 76 zi de război în Ucraina
Externe 10 mai 2022, 20:07 | 837

Un hotel și un centru comercial din Odesa au fost bombardate noaptea trecută. Urmare a atacului cu rachete asupra orașului, o persoană a fost ucisă, iar alte cinci au fost rănite, transmit autoritățile din Ucraina. Între timp, s-a anunțat că în buncărele uzinei Azovstal din Mariuopol sunt aproximativ 1000 de soldați ucraineni, inclusiv persoane grav rănite.

Kievul susține că noaptea trecută au fost lansate șapte rachete asupra orașului Odesa. Au fost lovite două clădiri, iar o persoană a murit. Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk, în subsolurile uzinei Azovstal din Mariupol rămân aproximativ 1000 de luptători ucraineni. Printre aceștia și actrița de 21 de ani Katerina, care mai este numită și „privighetoarea de oțel”, din buncărele Azovstal.

În 76 zile de război în Ucraina, 3.381 de oameni au fost uciși și 3.680 au fost răniți, dar numărul civililor uciși ar fi cu câteva mii mai mare decât cifrele oficiale, a declarat șeful misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, citat de The Guardian. Potrivit ultimului bilanț publicat marți de către Ministerul Apărării de la Kiev, aproximativ 26.000 de militari ruși ar fi fost uciși, răniți sau capturați de la începutul invaziei ruse. Agenția de presă Al Jazeera a publicat un video cu trupurile militarilor ruși pe care autoritățile ruse ar refuza să le repatrieze.

VOLODYMIR LIAMZIN, colonel al armatei Ucrainei: "Ucraina tratează corpurile neînsuflețite ale inamicilor mai uman decât ei s-au comportat cu civilii. Trupurile vor fi păstrate atâta timp cât va fi nevoie. Guvernul va decide ce se va întâmpla cu ei, deoarece Rusia refuză să-și repatrieze morții de pe teritoriul nostru. Fiecare cadavru este o dovadă de crimă de război. Dacă ei refuză să-și repatrieze morții, Ucraina își va asuma costurile pentru înmormântare."

Între timp, comerțul prin porturile ucrainene este blocat, a declarat președintele Volodimir Zelenski, care a cerut comunității internaționale să ia măsuri imediate pentru ca transporturile de grâu să poate fi reluate, iar o criză alimentară globală să fie, astfel, evitată, scrie Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!