Guvernul a avizat legile SIS
Politic 29 martie 2023, 17:33 | 795

Guvernul a avizat astăzi pachetul de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate. Este vorba despre modificări la actele normative care vizează funcționarea acestei instituții, activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, dar și statutul ofițerului de informații și securitate. Aprobarea hotărârii s-a lăsat cu un schimb de replici între bașcanul de la Comrat, Irina Vlah și premierul Dorin Recean.

Noile modificări prevăd că un ofițer SIS ar urma să aibă dreptul la dubla cetățenie, cea a Republicii Moldova și o altă cetățenie a unuia dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

IRINA VLAH, Guvernatorul Autonomiei Găgăuze: "Este o prevedere în acest proiect potrivit căruia ofițerii SIS, odată cu adoptarea acestor modificări, vor putea deține dubla cetățenie. În conformitate cu actuala lege, ofițerii SIS nu au dreptul să dețină cetățenie dublă. Dacă au și o altă cetățenie decât cea a Republicii Moldova, sunt demiși. Ce credeați Dumneavoastră, dar și Guvernului, despre faptul că autorii le permit ofițerilor să aibă și o altă cetățenie decât cea moldovenească?"

La această întrebare a încercat să răspundă ministrul Justiției, dar imediat a intervenit premierul Dorin Recean.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Doamna Vlah, eu vreau să vă spun că sunt dintre cei care dețin o singură cetățenie, dar sunt trădători de patrie. Astfel, nu este o problemă ca ofițerii SIS sau alți angajați din serviciul public să aibă două cetățenii. Este o practică europeană normală. Eu am observat că și Dumneavoastră sunteți foarte proeuropeană… Haideți să vedem cum e organizat acest lucru în alte părți, acolo unde mergem noi împreună."

Proiectul prevede ca ofițerul de informații să poată accede într-o funcție de conducere doar dacă a lucrat timp de trei ani ca ofițer de informații.

VERONICA MIHAILOV MORARU, ministrul Justiției: "Proiectul de lege vine să elimine mai multe lacune legislative care au fost identificate în procesul de aplicare practică. Prin proiect se propune modificarea multor condiții de angajare în serviciul special, inclusiv ce ține de plafonul minim de vârstă la angajare în funcții de subofițeri, cât și introducerea mai multor temeiuri de eliberare din serviciu."

În avizul Guvernului se arată că este necesară argumentarea suplimentară a amendamentului referitor la dubla cetățenie, pentru a evita caracterul discriminatoriu față de condițiile de angajare a unui ofițer de informații pentru persoane cu cetățenii diferite. Asta pentru că ar fi favorizați cei care dețin cetățenia unui stat membru al Uniunii Europene.

Al doilea proiect din pachetul de legi vizează nemijlocit instituția. Noua lege ar urma să asigure independența Serviciului de Informații și Securitate, definirea funcțiilor de coordonare și evaluare a activității SIS, exercitate de către Președintele Republicii Moldova, revizuirea mandatului conducerii Serviciului, stabilirea atribuțiilor, obligațiilor și drepturilor Serviciului.

Prin cel de-al treilea proiect se reglementează sarcinile activității informative externe, temeiurile înfăptuirii acestora și modul de înfăptuire a activității informative externe.

Opinia ta contează. Comentează!