Construcții cu năbădăi la Codru
Social 22 august 2023, 19:41 | 9118

Un nou conflict în orașul Codru, din suburbia Chișinăului. Mai mulți locuitori vorbesc despre o încălcare a normelor legale, după ce s-a observat că pe terenul întreprinderii pomicole Dumbrava-Codru au început să fie ridicate mai multe case private. Oamenii sunt nemulțumiți, iar primarul orașului Codru afirmă că situația este în proces de sesizare. La fața locului a fost echipa noastră de filmare.

Lucrările de construcție au pornit acum câteva luni. Locuitorii din preajmă spun că au vorbit cu muncitorii și chiar cu proprietarii terenurilor, dar nu au obținut niciun acces la actele, care ar permite construcția caselor. Nemulțumiți, oamenii au mers la primărie și au cerut explicații, dar până în prezent nu au niciun răspuns.

GALINA COMENDANT, fost consilier local: "Noi asistăm la un exemplu clasic de construcție, unde nu sunt respectate elementar regulile de securitate, putem să vedem cu ochiul liber, că nu este îngrădită construcția, nu este pus niciun panou informativ, lucrătorii când au văzut că noi ne-am apropiat să vedem care este situația, au plecat, era clar că ei nu erau echipați corespunzător. Putem vedea că este foarte periculos atât pentru mașini, pentru oamenii care circulă cât și pentru oamenii care locuiesc aici în preajmă."

Oamenii insistă că la Dumbrava-Codru se fac construcții neautorizate și vor ca acestea să fie oprite. Consilierul local Nicolae Goncearenco a încercat să ceară explicații de la proprietarul lotului de pământ, însă acesta ar fi evitat orice discuție.

NICOLAE GONCEARENCO, consilier orașul Codru: "Venind aici, a fost stăpânul care, așa mi s-a spus că ei sunt stăpânii care construiesc această construcție, i-am rugat să ne dea autorizația de construcție, să mi-o arate, să îmi dea certificatul urbanistic, la ce mi-au spus că nu sunt persoană la care ei trebuie să arate aceste documente."

Consilierul Goncearenco are dubii în privința actelor, care ar permite lucrările de construcție.

NICOLAE GONCEARENCO, Consilier la primăria or. Codru: "Am sunat arhitectul de la primărie și arhitectul mi-a spus că în ultimii doi ani jumătate, ei nu au dat nici-o autorizație la întreprindere pomicole. Deci nu pot să spun, au ei documente, au dreptul să construiască."

Fiecare construiește cum vrea, ne-a declarat unul dintre fondatorii întovărășirii pomicole, Veronica Plăcintă.

VERONICA PLĂCINTĂ, președinte în IP: "Din cauza că nu se eliberează autorizație de construcție, fiecare construiește cum vrea. Nu se respectă nici, după cum se vede, niciun parametru, nicio normă, absolut nimic. Pentru că știe că nimeni nu o să verifice, nimeni nu o să facă absolut nimic pentru problemele noastre. Probleme avem foarte multe, dar consider că dacă s-ar legaliza atunci ar fi putut fi verificate."

Primarul orașului Codru ne-a spus că situația este în proces de sesizare. Vladimir Munteanu a evitat să vorbească în fața camerei de luat vederi, obligându-l pe un subaltern să dea detalii.

NICOLAIE NICOARĂ, specialist în protecția civilă, situații excepționale, Primăria Codru: "S-au identificat cetățenii care sunt proprietari ai acestor terenuri și au fost citați prin scrisori recomandate, să se prezinte la primărie cu actele permisive de construcție sau dacă nu le au să lămurească care e cauza că s-au început a construi."

Am încercat să vorbim și cu proprietarii terenurilor, însă aceștia nu au fost de găsit.

Opinia ta contează. Comentează!